Bravii veterani de război ne-au impresionat prin spiritul lor încă tânăr și mintea sclipitoare, la cei 100 de ani împliniți! VIDEO
Bravii veterani de război ne-au impresionat prin spiritul lor încă tânăr și mintea sclipitoare, la cei 100 de ani împliniți! VIDEO

Bravii veterani de război ne-au impresionat prin spiritul lor încă tânăr și mintea sclipitoare, la cei 100 de ani împliniți! VIDEO

Bravii veterani de război ne-au impresionat prin spiritul lor încă tânăr și mintea sclipitoare, la cei 100 de ani împliniți! 100 de ani trăiți cu demnitate, înfruntând momente grele, atât pe timpul războiului, cât și după.

Distinșii veterani au fost vizitați, duminică, 25 aprilie 2021, cu ocazia zilei de naștere, de către, comandantul Garnizoanei Câmpulung Muscel, locotenent colonel Ovidiu STĂNESCU, primarul municipiului Câmpulung, Elena LASCONI, reprezentanții Centrului militar Județean Argeș, căpitan Marius CĂRSTEA și plutonier adjutant principal Florian-Dragoș ION, reprezentanții Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș/ Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș, vicepreședinte Dan ARSENESCU și col. (rtr.) Ionel MARIN, reprezentantul Asociației Cultul Eroilor, părintele Gheorghe NICOLESCU, plutonier adjutant Gheorghe-Irinel MATEI, militar veteran și membrul al Echipei INVINCTUS și subofițerul de comandă al Centrului de Perfecţionare Apărare CBRN „Muscel”, plutonier adjutant principal Claudiu ȘTEFAN.

Este datoria noastră de a ne apăra țara în orice condiții. De data asta, datoria noastră este de a nu ne uita înaintașii și ai cinsti așa cum se cuvine.

Veteranul Adrian Vânătoru fost înrolat într-un Regimentul de Artilerie Antiaeriană participând la luptele de apărare ale dintre localitățile București și Ploiești.

S-a născut la 26 aprilie 1921, în familia Vânătoru, din părinți ortodocși, tatăl Ion (dascăl la biserică și notar) și mama Stana (casnică), în comuna Măcrina, județul Râmnicu Sărat, fiind al 5-lea născut din cei 12 copii.

          A absolvit:

  • Școala Primară din comuna Măcrina, în anul 1934;
  • Liceul Regele Ferdinand I din Râmnicu Sărat, absolvind bacalaureatul în București, în anul 1943;
  • Școala Militară Ofițeri Rezervă din București, în anul 1945.

Ministerul Apărării Naționale la înaintat din grad în grad până la gradul de colonel în rezervă.

Medalii și distincții:

  • Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”,pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, conferită de Președintele României în anul 1997;
  • Diploma de Onoare, pentru merite deosebite în slujba patriei, oferită de Primăria Municipiului Câmpulung, în anul 2001;
  • Diploma de Excelență, pentru merite deosebite ca erou în viață al neamului românesc, oferită de Primăria Municipiului Câmpulung, în anul 2007;
  • Primăria Municipiului Câmpulung, în anul 2017, de Ziua Veteranilor, l-a felicitat și i-a mulțumit pentru sacrificiile pe care le-a făcut pentru țară, scoțându-i în evidență adevăratul patriotism, onoarea, demnitatea, prin care a câștigat un loc în paginile istoriei naționale.

A fost înrolat într-un Regimentul de Artilerie Antiaeriană participând la luptele de apărare ale dintre localitățile  București și  Ploiești.

Ca veteran de război a participat la toate activitățile organizate ce către Ministerul Apărării Naționale, la care a fost invitat.

Pe plan profesional și-a desfășurat exemplar activitatea de învățător și bibliotecar, 1 an în comuna Știubei, județul Râmnicu Sărat, 17 ani în Maramureș, comuna Nănești, Raionul Sighet, 14 ani în comuna Rucăr, județul Argeș și 7 ani în Municipiul Câmpulung.

Ministerul Culturii i-a acordat, Diploma și Medalia Muncii pentru merite obținute în activitatea culturală în urma participării la cel de-al III-lea concurs pe țară între echipele artistice ale căminelor culturale, caselor de cultură și caselor de citit.

Comitetul pentru Cultură Fizică și Sport de pe lângă Consiliul de Miniștri, i-a acordat în anul 1953, Diploma de Instructor sportiv – Excepțional.

Asociația de Voluntariat Regional Baia Mare i-a oferit în anul 1955, Diploma de Merit pentru rezultatele bune obținute în ridicarea nivelului de pregătire a tinerilor.

Școala Specială Rucăr i-a acordat Insigna Învățător/Educator pentru activitatea de excepție, desfășurată în Casa de Copii-Rucăr timp de 14 ani.

I-au fost acordate foarte multe diplome și distincții la concursurile locale și regionale unde a participat obținând rezultate foarte bune.

În plan familial și-a format o familie frumoasă fiind înconjurat cu multă dragoste de soția sa Filofteia împreună cu cei doi copii: Adrian și Cerasela–Elena.

Pe soție, în vârstă de 63 ani, a pierdut-o în anul 2000, în anul 2003 la vârsta de 41 ani a decedat și fiul său Adrian, iar în anul 2005 și-a pierdut și pe cei doi nepoți.

De atunci, domnului colonel (rtr.) VÂNĂTORU Adrian rămânându-i ca mângâiere, scut și nădejde a bătrâneții fiica sa Cerasela–Elena.

Se bucură de liniștea căminului, fiind îngrijit cu foarte multă dragoste de familia fiicei sale, care ne-a primit cu căldură și cu promisiunea că ne vom mai revedea!

Veteranul Benone Bădescu a fost înrolat în Regimentul 30 Dorobanți iar pe 23 august 1944 a plecat pe front, mergând pe jos de la Câmpulung la Brașov, timp de trei zile, în condiții grele. A fost rănit la un picior fiind internat la Spitalele din Sibiu, Pitești și ulterior Câmpulung.

Distinsul veteran s-a născut la 25 aprilie 1921, în familia Bădescu, tatăl Bucur și mama Paraschiva, în Câmpulung, județul Argeș, într-o familie cu 5 copii.

A absolvit  după doi ani, Școala Militară din Câmpulung Muscel, sub instruire germană.

A fost înrolat în Regimentul 30 Dorobanți având, gradul de sublocotenent.

Pe 23 august 1944 a plecat pe front, mergând pe jos de la Câmpulung la Brașov, parcurgând distanța în trei zile în condiții grele și intrând direct în război împotriva nemților.

A fost rănit la un picior fiind internat la Spitalele din Sibiu, Pitești și ulterior Câmpulung.

Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu “Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, cu Spade și Panglică de Virtute Militară și Frunze de Stejar”, conferită în 28.02.1945. A fost căsătorit cu Lucica cu care a avut un fiu, Cristi.

Actualmente locuiește singur, soția decedând în anul 2009, ulterior și fiul său în 2015, după o lungă suferință.

După război a fost contabil șef de unde s-a și pensionat.

About The Author

Related posts