9.2 C
Campulung Muscel
joi, 29 februarie, 2024

Bucurie maximă pentru copii. Cu ce sumă cresc alocațiile copiilor din 1 ianuarie?

Alte Știri

Bucurie maximă pentru copii. Cu ce sumă cresc alocațiile copiilor din 1 ianuarie?  Banii se dau în funcție de vârsta copilului. Alocația pentru copii va fi majorată de la 1 ianuarie 2024, conform OUG 126/2021, care prevede indexarea anuală.

Alocația pentru copii va fi majorată de la 1 ianuarie 2024, conform OUG 126/2021, care prevede indexarea anuală a acestui ajutor social.

Indexarea se face cu rata inflației din anul anterior. Prin urmare, alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2024, cu 13.8%.

În 2023, alocația pentru copiii de până la 2 ani a fost majorată la 631 lei/lună, iar pentru copiii cu vârstă între 2 și 18 ani la 256 lei/lună.

Bucurie maximă pentru copii. Cu ce sumă cresc alocațiile copiilor din 1 ianuarie?

La fel, în cazul minorilor cu handicap, alocația a fost majorată atunci la 631 lei/lună. De la 1 ianuarie 2024, alocațiile se majorează cu 87, respectiv 35 de lei.

Alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 ani, care au reședința legală în România. Alocația de stat se acordă și tinerilor de peste 18 ani care sunt elevi de liceu sau școală profesională, până la terminarea studiilor, precum și majorilor cu handicap care urmează cursurile unei instituții de învățământ preuniversitar, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani.

Alocația de stat pentru copii se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție, prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010, privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări, prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Începând din februarie 2024, cuantumul alocației pentru copii este următorul:

a) 719 lei/lună, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 292 lei/lună, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional;

c) 719 lei/lună, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copiilor cu handicap.

Copiii născuți în străinătate primesc alocație

În cazul copiilor născuți în străinătate, părinții trebuie să depună un dosar pentru alocație, la primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința, după caz, reprezentanții legali ai copiilor.

Ce acte sunt necesare pentru dosarul de alocație

1.Cerere pentru acordarea alocației de stat pentru copii, semnată de către reprezentantul legal al copilului;

2.Documente justificative: copia certificatului de naștere al copilului (transcris dacă este cazul) și al actului de identitate al reprezentantului legal, documentele din care să rezulte situația juridică a copilului față de reprezentantul legal și documente justificative, care să ateste faptul că minorul a benficiat / nu a beneficiat în spațiul UE de prestații sociale.

Dacă se dorește efectuarea plății beneficiului social într-un cont bancar, se atașează un extras de cont al reprezentantului legal, conform portalinvatamant.ro.

Ultimele Știri

MAI. Angajări pe bandă rulantă, direct din viața civilă. Peste 5000 de oameni

MAI. Angajări pe bandă rulantă, direct din viața civilă. Peste 5000 de oameni. Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne,...

Alte știri din aceeași categorie