13.5 C
Campulung Muscel
luni, 2 octombrie, 2023

Casa de Pensii a anunțat o nouă formulă de calcul a pensiilor

Alte Știri

Casa de Pensii a anunțat o nouă formulă de calcul a pensiilor.

Pensii 2023. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat. Cel care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.

La câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Prin punctaj lunar înțelegem câștigul salarial brut din luna respectivă.

Casa de Pensii a anunțat o nouă formulă de calcul a pensiilor

Punctajul mediu anual de pensie realizat de un angajat cu contract permanent de muncă, sau carte de muncă. Pe înțelesul tuturor, se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, explică reprezentanții Casei Naționale de Pensii.

Așadar, se adună numărul de puncte realizate în fiecare lună, iar apoi se împart la 12. Rezultatul este punctajul mediu anual angajatului asigurat acel an.

Așadar, Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12) : 12

Pensii 2023. Câți ani trebuie să cotizezi pentru o pensie completă

Un angajat care a cotizat perioada maximă, de 35 de ani, la sistemul național de  pensii, trebuie să primească o pensie echivalentă a jumătate din venitul lunar. Angajații contribuie cu 20% din salariu la sistemul de pensii de stat. Acest lucru se întâmplă în prezent.

Din păcate, la ora actuală, numărul de angajați cărora angajatorii le plătesc asigurările și contribuțiile la Casa Națională de Pensii este tot mai mic, raportat la numărul de vârstnici. Analiștii se așteaptă ca această proporție din ce în ce mai agravantă să zdruncine sistemul de pensii din România.

Casa de Pensii a anunțat o nouă formulă de calcul a pensiilor

Românii care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică faţă de sumele cu care au contribuit pe perioada cât au fost angajați. Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, susțin analiștii.

Calcul punctaj lunar pentru  pensie de invaliditate

▪ 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;

▪ 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;

▪ 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.

Calcul punctaj pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, în  condiții deosebite sau  speciale

▪ cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;

▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;

▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii.

Ultimele Știri

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru...

Alte știri din aceeași categorie