12.4 C
Campulung Muscel
duminică, 25 februarie, 2024

Ce decizie importantă s-a luat atunci când solicităm eliberarea unor noi cărți de identitate

Alte Știri

Ce decizie importantă s-a luat atunci când solicităm eliberarea unor noi cărți de identitate. Până la eliberarea unui act de identitate, persoanele interesate pot obține un act provizoriu.

Ordonanța Guvernului nr. 9/2024, ce se aplică din 28 ianuarie, vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

CITEȘTE ȘI. Cât costă în anul 2024, ca să-ți cumperi șase ani de vechime în muncă

Schimbările permit solicitarea unui document provizoriu de identitate în mai multe situații decât înainte.

Ce decizie importantă s-a luat atunci când solicităm eliberarea unor noi cărți de identitate

La situațiile existente anterior în care se putea emite un buletin provizoriu până la eliberarea unui act de identitate (carte de identitate, carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate) s-au adăugat și situațiile în care acesta a fost solicitat ca urmare a schimbării sau încetării valabilității domiciliului. Dar și a schimbării denumirii sau rangului localităților și străzilor, a renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, a înființării localităților sau străzilor.

CITEȘTE ȘI. Uitați-vă în buletine. Toate expiră la data de 03.08.2031? Ce ne așteaptă!

Cartea de identitate provizorie se elibera anterior doar când solicitantul nu prezenta toate documentele necesare pentru eliberarea unui act de identitate, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România. Sau când se solicita eliberarea unui act de identitate la expirarea termenului de valabilitate a celui anterior, dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului etc.

CITEȘTE ȘI. Cum poți deveni proprietarul unei locuințe, doar dacă plătești impozitul

Ordonanța mai vizează simplificarea relației cu administrația publică, reglementând posibilitatea cetățenilor români de a obține datele referitoare la domiciliile avute anterior de la orice serviciu de evidență a persoanelor. Nu doar de la domiciliul actual, așa cum stabileau regulile precedente, potrivit avocatnet.ro.

Ultimele Știri

VIDEO. Imagini cum nu ați mai văzut vreodată! Sunt chiar de colecție!

VIDEO. Imagini cum nu ați mai văzut vreodată! Sunt chiar de colecție! Dragobetele pupă fetele! Da, dar mai ales...

Alte știri din aceeași categorie