-0.9 C
Campulung Muscel
duminică, 10 decembrie, 2023

Ce produse pot fi cumpărate folosind bani cash. Vom fi obligați să plătim cu cardul

Alte Știri

Ce produse pot fi cumpărate folosind bani cash. Vom fi obligați să plătim cu cardul.

Premierul Marcel Ciolacu a explicat în numeroase rânduri că, prin limitarea plăților cash, se dorește diminuarea evaziunii fiscale, care în România este cea mai mare din UE.

Dacă bugetul statului ar avea măcar 10% din aceşti 160 de miliarde, respectiv 1% din PIB – 16 miliarde – ţin să spun că aş dormi foarte relaxat. Şi cred că şi domnul Boloş ar dormi foarte relaxat. Deci, este evident că undeva trebuie să intervenim. Dar a duce lucrurile într-o extremă că cineva interzice folosirea cash…

Are cineva 5.000 de lei la el acum? Eu nu am. Ca să cheltui într-un singur loc 5.000 de lei este o nenorocire. Tu poţi să cheltui în zece locuri de 5.000 de lei. Deci, 50.000 poţi să cheltui de la un colţ al străzii până la celălalt colţ al străzii. (…) Nu mă aveţi client în acest joc. Un joc ipocrit, speculat de anumiţi politicieni, care nu are nicio treabă cu adevărul. Acesta este adevărul concret”, a susţinut prim-ministrul.

Ce produse pot fi cumpărate folosind bani cash. Vom fi obligați să plătim cu cardul

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat recent că măsura limitării plăților în numerar contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

Propunerea noastră, de fapt, este de a reduce gradual plățile în numerar. Pentru că ele sunt sursa plăților la negru între doi comercianți. Aici plafonul va fi redus de la 5.000 lei la 1.000 lei. Practic, cu alte cuvinte, se vor putea face plăți în numerar, dar în limita 1.000 lei, plafonul pentru acest tip de operațiune.

Restul se poate apela la card sau tranzacții bancare. Propunerea noastră este ca pentru operațiunile numerar între o persoană fizică și o persoană juridică, plafonul să fie redus gradual. De la 1 ianuarie 2024: 5.000 lei și de la 1 ianuarie 2025 la 2500. Este și un fel de acomodare a oamenilor cu aceste plăți în numerar și disciplinare a acestor categorii de tranzacții”, a explicat Boloş.

În urmă cu câteva zile, PSD explica pe pagina sa oficială de Facebook ce produse pot fi cumpărate în continuare folosind bani cash.

Pun titlul „Cash-ul pe înțelesul tuturor”, PSD a explicat următoarele:

„Vei putea să îți cumperi în continuare televizor, frigider, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash/zi. Adică o limită zilnică cu mult peste salariul mediu net lunar pe economie!.

Dacă ești persoană fizică vei putea face în continuare plăți la orice magazin de până la 5.000 de lei pe zi!. Doar dacă ești operator economic, PFA sau orice altă categorie autorizată, care emite facturi, atunci va trebui să limitezi plățile cash către alt agent economic la cel mult 1.000 de lei pe zi. Respectiv 2.000 de lei pe zi în magazinele cash&carry!.

Ultimele Știri

Arborii din Câmpulung Muscel au ajuns pericol public. Pică ca popicele

Arborii din Câmpulung Muscel au ajuns pericol public. Pică ca popicele. Locatarii blocului D5 din cartierul câmpulungean Grui, s-au...

Alte știri din aceeași categorie