24.6 C
Campulung Muscel
vineri, 19 iulie, 2024

Cele 4 tipuri de temperament ale sufletului uman!

Alte Știri

Tot Hipocrate a stabilit o tipologie ce permite definirea aptitudinilor pe plan organic, dar și pentru comportamentele psiho-emoționale: temperamentele. Și astăzi ele sunt extrem de utile terapeuților. Cele 4 temperamente sunt: cel limfatic, sanguin, biliar și nervos. Foarte schematic, ele corespund diferitelor etape ale vieții. Temperamentul limfatic va fi deseori asociat cu un bebeluș sau un copil, cel sanguin cu un copil mărișor, inclusiv adolescența, cel biliar cu adultul, iar temperamentul nervos cu un om în vârstă. Bineînțeles nu există temperamente pure. Orice persoană are o anumită doza din aceste temperamente. Cu toate acestea există și persoane la care nu există definitivat un anume temperament.

Temperamentele sunt legate de 4 elemente: pentru cel limfatic este apa, pentru cel sanguin aerul, cel biliar focul, pentru cel nervos pământul. Ele sunt în legatură cu mediul. Astfel, temperamentul limfatic va apărea ca rece și umed, cel sanguin ca umed și cald, biliar uscat și cald, iar cel nervos ca uscat și rece.

La nivel fizic:

Limfaticul este greoi, masiv, mare, țesuturile sunt moi, partea inferioara a feței este deseori mai largă, privirea este vagă, mersul este lent și nonșalant, scrisul este mare și rotund, strângerea de mână este moale și rapidă.

Sanguinul este mai tonic, ferm, partea mediană a feței predominantă, are o privire binevoitoare, care te învăluie, o piele caldă și umedă, vorbește repede și este sigur pe el, merge rapid și pare să danseze, are gesturi largi, o scriere rapidă și rotundă, dar dezordonată, strâgerea mâinii este mai mult decât generoasă.

Biliarul are o figură unghiulară, maxilarul este pătrat, privirea străpungătoare, vorbește autoritar și dur, are un scris drept și colțuros, gesturi ferme și precise, strâgerea de mână este seacă și dură.

Nervosul are o față triunghiulară, mai ales în partea înaltă, privirea este introvertită, scrierea ascuțită și aplecată, merge rapid și cu pași mici, gesturile și cuvintele sunt sacadate.

La nivel comportamental, analiza este mai delicată și se arată în urma unei consultări. Există totuși anumite chei în comportament, care duc la găsirea temperamentului dominant.

Limfaticul este foarte adaptabil și termină întotdeauna ce începe, mai lent, dar este singurul temperament care termină tot ceea ce spune. Deși are foarte multă energie, limfaticul și-o rispește prin izbucniri emoționale puternice. Este irascibil și impetuos. Manifestările emoțiilor sale îi pot lua prin suprindere pe cei din jurul lor pentru că trec foarte repede de la o stare la alta. Are tendința să exagereze și cere tot timpul să i se acorde atenție. Pentru el nu există cale de mijloc. Fie iubește, fie urăște. Este foarte generos cu oamenii la care ține și este stabil în relații, în ciuda caracterului său exploziv. La locul de muncă nu știe să își gestioneze resursele de energie și funcționează sub impulsul momentului. Poate munci cu spor pentru câteva ore, apoi să cadă în apatie și să nu-i mai pese nici măcar dacă îl ameninți cu concediere. Își susține cu tărie opiniile însă este ușor de manipulat dacă îl surprinzi imediat după o explozie emoțională, atunci când nivelul de energie este scăzut. Este omul care dă tonul petrecerii și preia inițiativa, mobilizându-i și pe ceilalți.

Sanguinul are o mare nevoie de a relaționa. Omul cu personalitate sangvinică este spontan și se adaptează ușor. Nu îi lipsesc energia și entuziasmul dar poate fi nestatornic. Își schimbă ușor activitățile și aria de lucru. Dă dovada de flexibilitate în gândire, se integrează ușor în grup și acceptă părerile altora. Este deschis la compromis însă nu acceptă să-i fie călcată mândria. Este foarte conștient de capacitățile sale pe care le va exploata din plin. Are o figură expresivă pe care îi poți citi foarte ușor emoțiile. Nu este un actor bun prin urmare nu poate ascunde ceea ce simte. Pe de cealaltă parte, emoțiile sale sunt foarte intense și îl pot copleși uneori. Dă dovadă de superficialitate atunci când vine vorba de sentimente și poate fi cucerit cu greu. Îi place seducția dar este foarte dificil pentru el să se implice într-o relație.

Biliarul este un spirit creator și are un spirit de șef. Individul cu personalitate biliară este foarte sensibil și nu rezistă bine la stres. Obosește ușor și poate cădea pradă depresiei mai repede decât ceilalți oameni. Îi prind bine activitățile de rutină și are nevoie de un mediu familial armonios pentru a se putea dezvolta. Poate avea dificultăți de adaptare socială și este închis în sine. Întreaga sa prezență nu atrage atenția prin nimic și este adesea inexpresiv. Nu are încredere în forțele proprii și are o constitutie fragilă. Nu se integrează ușor în grupuri și se atașează mai degrabă de anumite persoane decât de ideea de colectivitate. Trebuie încurajat în permanență și simte nevoia să i se acorde atenție mereu, chiar dacă nu recunoaște. Este foarte statornic în iubire și poate face uneori obsesii pentru perechea sa. Din cauza nesiguranței, poate fi gelos și ajunge cu timpul un partener incomod, obositor și neplăcut.

Nervosul se izolează și se protejează de ceilalți. Nervosul este un tip temperat și diplomat. Acțiunile sale vin doar în urma unei cugetări profunde și știe că orice cauză trebuie să aibă și efect. Are o putere de muncă incredibilă, se plânge foarte rar și poate obține performanțe deosebite. Cu toate acestea, nu este prea sociabil și lucrează mai bine de unul singur decât în echipă. De felul său este un om tolerant dar ține foarte mult la spațiul său intim și nu acceptă că acesta să fie încălcat. În dragoste, ca și în toate celelalte aspecte ale vieții sale este stabil și de încredere. Se adaptează foarte greu la schimbare și este adeptul rutinei. Dacă pentru alții obiceiurile repetative sunt o corvoadă, pentru flegmatic acestea înseamnă siguranță. Deși nu este prea sociabil, are o prezență plăcută și empatizează puternic, fară să îi judece pe cei din jur.

A recunoaște un temperament poate fi util în cunoașterea bolilor la care un om poate fi predispus:

Problemele limfaticului vor atinge mai des hipotiroida, endemele, circulația sanguină și limfatică.

Sanguinul va fi mai ales afectat de alergii, sistemul cardio-vascular și respirator va suferi și el.

Slăbiciunile potențiale ale biliarului rămân la nivelul ficatului și veziculei biliare, a sistemului osos și la articulații, la aparatului locomotor și rinichi.

Cât despre nervos, el va suferi mai ales de boli legate de sistemul nervos, somn și de probleme dermatologice, cum ar fi eczeme și psoriazis.

 

 

 

Ultimele Știri

Ultimă oră. Un bărbat a fost mușcat de un urs la Rucăr

Ultimă oră. Un cioban de la o stână din Rucăr a fost mușcat de un urs. Bărbatul în vârstă...

Alte știri din aceeași categorie