16.9 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 10 iunie, 2023

Cine beneficiază de pensie socială. Ce trebuie făcut urgent

Alte Știri

Cine beneficiază de pensie socială. Ce trebuie făcut urgent.  Pensia socială se acordă în baza unor criterii de eligibilitate. Acestea includ vârsta, venitul, starea de sănătate și alți factori.

Mai jos îți vom explica ce acte ai nevoie pentru pensie socială. Unde trebuie depuse și tot ce trebuie să știi despre această indemnizație.

Pensia socială minimă garantă este reglementată prin Ordonanța de urgență nr. 6/2009 privind pensia socială garantată.

Printre condițiile necesare obținerii indemnizației sociale pentru pensionari se numără: calitatea de pensionar al sistemului public de pensii. Obligația ca domiciliul să fie în România. Și nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să fie sub 1.125 de lei.

Cine beneficiază de pensie socială. Ce trebuie făcut urgent

Indemnizația socială pentru pensionari se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferență dintre cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit prin lege și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale, potrivit Ministerului Finanțelor.

Diferența se suportă de la bugetul de stat. Valoarea indemnizației sociale pentru pensionari, adică pensia minimă garantată de stat, este stabilită la 1.125 de lei.

Adică, persoanele care nu au muncit deloc vor avea o pensie minimă garantată de stat de 1.125 de lei.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Cum se obține pensia socială

Dacă îndeplinești criteriile explicate mai sus privind persoanele care pot beneficia de indemnizația socială pentru pensionari, atunci aceasta va fi calculată din oficiu.

Nu ai nevoie să depui niciun dosar, ci doar trebuie să te adresezi Casei Teritoriale de Pensii. Instituția va calcula din oficiu tot ce este necesar pentru ca pensionarul să beneficieze de pensia socială, toate informațiile fiind deja în sistem.

Potrivit OUG nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, beneficiază de “indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”.

Pentru acordarea pensiei minime garantate nu este necesară o cerere din partea pensionarului. Pensia socială se va găsi pe cuponul de pensie.

Indemnizația socială pentru pensionari este o prestație socială acordată în România persoanelor care se încadrează în anumite condiții și care au venituri reduse.

Această indemnizație socială este acordată persoanelor care primesc o pensie mică și care au venituri lunare brute mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR) stabilit de Guvernul României.

Ca și condiții pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari sunt următoarele:

Calitatea de pensionar al sistemului public de pensie
Domiciliul în România.

Nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să se situeze sub 1000 de lei.

Persoanele care beneficiază prin cumul de unul sau multe drepturi de pensie din sistemul public sau alte sisteme, la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari se va avea în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale acestor venituri.

Mai exact, dacă obții venituri din pensie publică sau privată ori alte plăți, nu vei putea beneficia de indemnizație socială pentru pensionari dacă suma totală a acestor venituri trece de 1.000 de lei.

Indemnizația socială pentru pensionari este determinată din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferență dintre cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari și nivelul cuantumului pensiei cuvenit, cumulat cu orice alte drepturi plătite pe baza unor legi speciale.

Practic, pensionarii care au pensia de sub 1000 de lei, vor primi diferența până la 1.125 de lei, diferență care va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Unde trebuie să vă adresaţi dacă nu aţi primit cardurile sau dacă nu au fost încărcate

Unde trebuie să vă adresaţi dacă nu aţi primit cardurile sau dacă nu au fost încărcate. Autorităţile vin cu răspunsuri...

Alte știri din aceeași categorie