14.6 C
Campulung Muscel
duminică, 11 iunie, 2023

Cine sunt românii care se bucură de pensionare, cu 13 ani, mai devreme

Alte Știri

Cine sunt românii care se bucură de pensionare, cu 13 ani, mai devreme. Aproape toți românii vor ajunge să se pensioneze la 65 de ani. Din fericire pentru unii românii, excepții de la regulă vor exista de fiecare dată și tocmai au apărut unele noi.

Două noi categorii de muncitori români se pot pensiona anticipat cu până la 13 ani, fără niciun fel de penalizare.

Cine sunt românii care se bucură de pensionare, cu 13 ani, mai devreme

Este important de reținut că respectivii muncitori trebuie să fi muncit cel puțin 30 de ani. Din care să fi efectuat un stagiu de cotizare de minimum 25 de ani din poziția de mineri sau energeticieni în termocentrale pe bază de cărbune.

Această măsură a fost impusă printr-o decizie de luna trecută a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) care tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba de interpretarea unei modificări din 2021 a Legii Pensiilor, conform Profit.ro.

În contextul în care vârsta de pensionare în România, în 2023, este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, persoanele menționate se pot pensiona la 52, respectiv 50 de ani, conform datelor obținute de Profit.ro.

″În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 56 indice 2 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată și completată prin Legea nr. 197/2021.

Dispozițiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani.

Corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată.

Și completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condițiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator. Conform legislației anterioare, și indiferent de tipul contribuției de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator″, a decis ÎCCJ.

Ca referință, întreaga dezbatere a plecat de la articolul 30 din Legea nr. 263/2010.

Unde se menționează: ″activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune.

Incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui″.

Lista beneficiarilor acestei prevederi, conform estimărilor, gravitează între 3500 – 4000 de persoane.

Ultimele Știri

Unde trebuie să vă adresaţi dacă nu aţi primit cardurile sau dacă nu au fost încărcate

Unde trebuie să vă adresaţi dacă nu aţi primit cardurile sau dacă nu au fost încărcate. Autorităţile vin cu răspunsuri...

Alte știri din aceeași categorie