3 C
Campulung Muscel
luni, 4 martie, 2024

Cine sunt salariații care primesc al 14-lea salariu în decembrie!

Alte Știri

Cine sunt salariații care primesc al 14-lea salariu în decembrie! Lucrătorii din sectorul public nu pot primi al 14-lea salariu, întrucât este o măsură suplimentară de plată rezervată doar sectorului privat.

„Quattordicesima” sau al 14-lea salariu în Italia, reprezintă un salariu adițional acordat anumitor categorii de angajați și pensionari, în funcție de anumite criterii și limite de venit.  Spre deosebire de al 13-lea salariu, care este acordat tuturor angajaților, „quattordicesima” nu este acordată tuturor. Fiind specificat în contractele colective naționale de muncă cine sunt beneficiarii. Există anumite contracte care nu prevăd „quattordicesima”.

Trebuie subliniat că sectorul public nu prevede această plată. Lucrătorii din sectorul public nu pot primi al 14-lea salariu, întrucât este o măsură suplimentară de plată rezervată doar sectorului privat.

Cine sunt salariații care primesc al 14-lea salariu în decembrie!

În ceea ce privește pensionarii, aceasta este acordată în fiecare an în iulie sau în decembrie și este acordată pensionarilor cu vârsta de cel puțin 64 de ani.

Legislația actuală prevede că pensionarii care primesc mai mult de 18.000 de euro pe an din pensie nu vor primi „quattordicesima”.

Pentru pensionari, această plată poate varia de la 366 la 655 de euro și este garantată celor care primesc:

 • pensie pentru limită de vârstă;
  pensie de pensionare;
  pensie anticipată;
  pensie obișnuită de invaliditate;
  pensie de urmaș.

Pot beneficia de al 14-lea salariu toți angajații care au prevăzut acest lucru în mod explicit în contract, în special în anumite sectoare. Acest salariu suplimentar este acordat mai ales următoarelor sectoare de muncă:

 • Sectorul terțiar (de servicii);
  Comerț;
  Turism;
  Sectorul alimentar;
  Chimie;
  Transport și logistică;
  Sectorul de curățenie și servicii similare.

Aceasta este prevăzută și pentru salariații din farmaciile private, angajații de la Poste Italiane și pentru cei angajați în servicii de supraveghere privată și fiduciare. Pentru a afla dacă aveți dreptul la al 14-lea salariu este esențial să cunoașteți propriul contract colectiv de muncă.

Ultimele Știri

De ce după recalculare e șoc la pensii? Exemplu, pensionari cu 27 ani lucrați, 5.500 lei pensie. Altul: 43 ani munciți, 3.100 lei

De ce după recalculare e șoc la pensii? Exemplu, pensionari cu 27 ani lucrați, 5.500 lei pensie. Altul: 43...

Alte știri din aceeași categorie