16.8 C
Campulung Muscel
marți, 18 iunie, 2024

Constantin Polexe: Vreau să țin în viață instituțiile de cultură

Alte Știri

Ce proiecte aveţi în anul 2014, la Consiliul Judeţean Argeş?

– Coordonez Departamentul de Cultură, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, în judeţul Argeş, pe lângă acesta mai am şi alte activităţi, învăţământul, de exemplu. Vreau să ţin în viaţă instituţiile de cultură, din punctul meu de vedere, populaţie care nu are cultură şi nu o menţine, nu există. Este o activitate costisitoare, dă senzaţia că este inutilă, dar nu este adevărat. Trebuie să ne menţinem cultura, tradiţiile, să aducem la suprafaţă monumentele noastre istorice, să le conservăm şi să le păstrăm pentru că Argeşul face parte din puţinele zone ale României care are în subsolul său multă istorie, civilizaţie pe aceste meleaguri a fost de mii de ani. Vreau să continui săpăturile arheologice la castele romane, la castrul de la Lereşti, la Jidova chiar dacă este prezentat ca muzeu, mai sunt lucruri de cercetat. Vreau să găsesc un proiect pe fonduri europene sau bani externi, pentru a le pune în valoare, să le conservăm, pentru a le putea prezenta publicului larg. Trebuie să le băgăm într-un circuit turistic, trebuie să le protejăm la exterior, dacă nu mai bine le îngropăm, pentru că pământul le protejează foarte bine.

La Lereşti cum veţi intra în posesia terenului de la castru?

– La Lereşti vom încerca să expropriem şi apoi să despăgubim. Noi am săpat cu acordul bisericii, pe teritoriul lor, oricum terenul nu îl poate folosi nimeni, nici biserica nu putea să facă morminte, într-un schit istoric. Trebuie să mergem pe cultura noastră populară, să menţinem obiceiurile, meşteşugurile, să îi învăţăm pe copii să facă aceste meserii vechi, avem 35 de clase înfiinţate în judeţul Argeş, prin Şcoala Populară de Artă şi Meserii.

Veţi sprijini cultura câmpulungeană?

– Câmpulungul este unul dintre cele mai mari centre culturale ale ţării, eu aş spune şi din Europa, vorbesc de partea de vest. Oraşul este promovat, este considerat perla sudului, se află în multe scrieri ale timpului. Primarul Călin Andrei a făcut o promovare a oraşului, susţine în continuare acest lucru. Noi, la Câmpulung trebuie să mai lucrăm la mentalitate şi în timp lucrurile se vor rezolva.

Îl veţi sprijini pe Mircea Diaconu, dacă va candida la alegerile europarlamentare?

– Eu îl iubesc foarte mult pe Mircea Diaconu, îl susţin în tot ceea ce face şi trebuie să recunoaştem că este o mare personalitate a Muscelului, activitatea politică şi-a făcut-o ca om, prin meseria de actor. Regret că nu este pe listele noastre şi nu poate să candideze, nu noi am decis asta. Nu vreau să comentez. Dacă va candida independent Mircea Diaconu o va bate şi pe Eba, va ieşi cu siguranţă europarlamentar. Eu o să le spun cetăţenilor că PNL a prezentat în 1940, românii în afara graniţelor şi a vorbit despre ei cu mare mândrie. Dacă ne uităm în istorie, aşa s-a întâmplat. Şi, acum când domnul preşedinte Băsescu ne-a denigrat ca partid la Bruxelles, PNL a luat poziţie în faţa cetăţenilor. Dacă cetăţenii o să ne înţeleagă să ne voteze, este bine, în politică câştigi, pierzi trebuie să te baţi pentru ideile tale în continuare.

Proiectele pe care le-aţi început cu fostul prefect Cristian Soare, le veţi continua?

– Proiectul care l-am demarat cu fostul prefect Cristian Soare, de promovare a argeşenilor şi nu numai se va continua, voi încerca să discut cu prefectul nou, vom discuta cu ambasadele, aşa cum am început, le vom prezenta valorile judeţului. Noul prefect trebuie să înţeleagă, că tot ce facem, facem pentru argeşeni şi pentru mine culoarea politică contează prea puţin.

Unii politicieni se întreabă de ce nu aţi candidat la şefia CJ? S-a dat cumva Iani Popa de partea PSD-ului?

– Iani Popa cu ce a trişat… Nu s-a dat de partea PSD, noi suntem nişte oameni realişti, dar ca să intri în nişte jocuri politice, şi să-i faci cuiva pe plac, atunci când tu ştii că pierzi de 100%, atunci ce se întâmplă? Domnul Teodorescu, o spune frumos, şi dacă vota dânsul cred că mă va vota, chiar din suflet. Dar el nu votează. Are pe unii în Consiliul Judeţean, pe unii cu care se chinuie să îi dea afară, oare îl ascultă pe domnul Teodorescu, dacă îl asculta nu mai trebuia să îi dea afară…Despre ce vorbim? Nici colegii mei din aşa-zisul USD nu aveau majoritate, dar cum este mai uşor să rupi un vot? Sau 11 voturi?

Ultimele Știri

PSD la Câmpulung se menține ca în 2020, în Consiliu Local. Nu a câștigat, nici nu a pierdut

PSD la Câmpulung se menține ca în 2020, în Consiliu Local. Nu a câștigat, nici nu a pierdut. După...

Alte știri din aceeași categorie