18 C
Campulung Muscel
luni, 2 octombrie, 2023

Costume populare de poveste, la mânăstirea Nămăiești!

Alte Știri

“A fost odată ca-n poveşti, În sat o nuntă mare, Şi satu-ntreg s-a îmbrăcat, În straie de sărbătoare. Şi spre biserică pornesc, Spre Sfânta cununie, În mersul lor parcă plutesc, De-atâta bucurie. Gheorghiţă cel frumos şi iubitor, Se-nsoară azi cu Ilenuţa cea cuminte, El e băiatul domnului învăţător, Iar ea e fata domnului părinte. În stânga şi în dreapta lor, Stau naşii cu mândrie, Ei le-au fost naşi şi la botez, Şi acum tot ei sunt naşi de cununie acestea sunt versurile din prima poezie, a stareței Ana Lucia Nedelea ,de la mânăstiea Nămăiești care au pus bazele un muzeu cu o colecție inedită de costume populare.

 

În localitatea Nămăieşti, din județul Argeş, aşezată în apropierea casei memoriale a poetului George Topîrceanu, se află o uimitoare mânăstire de măicuţe, cunoscută pentru faptul că adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. De ceva vreme, însă, mănăstirea este cunoscută vizitatorilor şi printr-o inedită expoziţie de Ii a maicii stareţe Lucia. Stareţa Ana Lucia Nedelea povesteşte că este vorba de o colecţie personală, unică în România, pe care ea a adunat-o în timp şi a donat-o apoi mănăstirii, la spusele Domnului care i-a apărut în vis. Măicuţa a strâns de-a lungul anilor zeci de ii şi de costume populare, vechi de peste 150 de ani, din zona Argeşului şi a Târgoviştei, dar şi obiecte tradiţionale româneşti, de la covoare şi ulcioare la prosoape cusute cu fir de borangic, şi a prezentat totul ca pe o poveste în versuri, scrisă chiar de ea. Muzeul etnografic al mânăstirii de la Nămăieşti nu este deloc unul oarecare, ci unul în care fiecare personaj poartă în spate o istorie pitorească, iar trecutul este reconstruit, în câteva colţuri special amenajate, după diverse ritualuri. Astfel, maica stareţă a îmbrăcat mai multe manechine în vechile costume populare, le-a încălţat cu opinci lucrate de mama şi de surorile ei, fiecare loc creat având propria poezie. Toți cei care doresc să viziteze muzeul o pot face după un program de vizită, contra-cost, după ce în prealabil merg să se roage la icoana Maicii Domunului, din mânăstire.

 

Ultimele Știri

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru...

Alte știri din aceeași categorie