10.7 C
Campulung Muscel
miercuri, 29 mai, 2024

Costume populare de poveste, la mânăstirea Nămăiești!

Alte Știri

“A fost odată ca-n poveşti, În sat o nuntă mare, Şi satu-ntreg s-a îmbrăcat, În straie de sărbătoare. Şi spre biserică pornesc, Spre Sfânta cununie, În mersul lor parcă plutesc, De-atâta bucurie. Gheorghiţă cel frumos şi iubitor, Se-nsoară azi cu Ilenuţa cea cuminte, El e băiatul domnului învăţător, Iar ea e fata domnului părinte. În stânga şi în dreapta lor, Stau naşii cu mândrie, Ei le-au fost naşi şi la botez, Şi acum tot ei sunt naşi de cununie acestea sunt versurile din prima poezie, a stareței Ana Lucia Nedelea ,de la mânăstiea Nămăiești care au pus bazele un muzeu cu o colecție inedită de costume populare.

 

În localitatea Nămăieşti, din județul Argeş, aşezată în apropierea casei memoriale a poetului George Topîrceanu, se află o uimitoare mânăstire de măicuţe, cunoscută pentru faptul că adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. De ceva vreme, însă, mănăstirea este cunoscută vizitatorilor şi printr-o inedită expoziţie de Ii a maicii stareţe Lucia. Stareţa Ana Lucia Nedelea povesteşte că este vorba de o colecţie personală, unică în România, pe care ea a adunat-o în timp şi a donat-o apoi mănăstirii, la spusele Domnului care i-a apărut în vis. Măicuţa a strâns de-a lungul anilor zeci de ii şi de costume populare, vechi de peste 150 de ani, din zona Argeşului şi a Târgoviştei, dar şi obiecte tradiţionale româneşti, de la covoare şi ulcioare la prosoape cusute cu fir de borangic, şi a prezentat totul ca pe o poveste în versuri, scrisă chiar de ea. Muzeul etnografic al mânăstirii de la Nămăieşti nu este deloc unul oarecare, ci unul în care fiecare personaj poartă în spate o istorie pitorească, iar trecutul este reconstruit, în câteva colţuri special amenajate, după diverse ritualuri. Astfel, maica stareţă a îmbrăcat mai multe manechine în vechile costume populare, le-a încălţat cu opinci lucrate de mama şi de surorile ei, fiecare loc creat având propria poezie. Toți cei care doresc să viziteze muzeul o pot face după un program de vizită, contra-cost, după ce în prealabil merg să se roage la icoana Maicii Domunului, din mânăstire.

 

Ultimele Știri

ARGEȘ. Până la sfârșitul săptămânii are loc o manifestare unică în peisajul teatral românesc

ARGEȘ. Până la sfârșitul săptămânii are loc o manifestare unică în peisajul teatral românesc. Este vorba despre Festivalul Internațional...

Alte știri din aceeași categorie