Cum a ajuns Mărțișorul viral în România și pe glob. Ce tradiții reînvie în fiecare an, de 1 Martie. Mărțișorul este sărbătorit cu entuziasm atât în România, cât și în multe alte țări din lume. Astfel că, în acest mic simbol se concentrează toată frumusețea primăverii, cu zilele ei însorite și lipsite de îngheț și întuneric.
CITEȘTE ȘI. Uluitor. Cum își percep pisicile stăpânii. Ce fel de tovarăși sunt pentru ei și din ce rasă
În plus, chiar dacă simpla buburuză sau coșarul au fost înlocuite cu obiecte scumpe și diferite, emoția mărțișorului este încă prezentă în sufletele tuturor. Iată, deci, care sunt țările care sărbătoresc în această zi de 1 martie, mărțișorul, dar și în ce mod fac acest lucru!
CITEȘTE ȘI. Animalul rar care și-a făcut apariția în România. Costă cât un penthouse în Capitală
Tradiția mărțișorului se datorează tracilor, astfel că, atât România, cât și Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Macedonia sau Albania, cinstesc în această zi simbolul primăverii! Multe dintre tradițiile mărțișorului ale acestor țări se aseamănă.
Cum a ajuns Mărțișorul viral în România și pe glob. Ce tradiții reînvie în fiecare an, de 1 Martie
În Republica Moldova, mărțișorul se dăruiește atât femeilor, cât și bărbaților. În credința populară, micile obiecte legate cu ață albă și roșie sunt considerate purtătoare de noroc. Astfel, se spune că cei care le poartă vor fi protejați de boli sau de lipsa norocului.
CITEȘTE ȘI. Super repede. Legendara „vulpe pisică” s-ar putea să ajungă în casele tuturor
Tot în Republica Moldova, împletirea culorii albe cu cea roșie simbolizează îmbinarea puterii bărbaților cu spiritul feminin.
În Bulgaria, mărțișorul este numit „marteniță”, iar în ziua de 1 martie, bulgarii o sărbătoresc pe Baba Marta.
Martenița bulgarilor este formată din tradiționalul șnur de ață albă împletit cu ață roșie. Diferența este că de acest șnur se leagă două păpuși confecționate din lână. Păpușile poartă numele de Pizho, acesta fiind bărbatul, care are culoarea albă, iar Penda reprezintă femeia și este de culoare roșie.
CITEȘTE ȘI. TOP Zece PROFEȚII despre ROMÂNIA! Va zgudui un cutremur Bucureştiul?
În Albania, mărțișorul este numit „lidhka” și este purtat de copii începând cu data de 14 martie și până la apariția primelor rândunici. După aceea, el este agățat de creanga unui copac pentru a alunga spiritele rele.
În Macedonia, mărțișorul se poartă în seara de ajun a zilei de 1 martie. După aceea, acesta este legat de creanga unui pom înflorit, pentru ca acesta să fie roditor.
Alte tradiții interesante de 1 martie
Ziua de 1 martie sau ziua mărțișorului are nenumărate tradiții interesante. Iată câteva dintre ele!
1. În ziua de 1 martie se spune că este bine să consumi vin roșu, pentru a avea un an plin de belșug.
Legenda Mărțişorului…
„La marginea unui sat trăiau într-o coliba sărăcăcioasă o femeie cu fiica ei. Ca să câștige pâinea de zi cu zi și câțiva bănuți, femeia se îndeletnicea cu torsul lânii pentru oamenii din sat. Dar tot ce câștiga dădea pe doctorii pentru fata ei care era tare bolnavă.
CITEȘTE ȘI. Horoscop cu Luna Nouă în Pești. Ce schimbări aduce pentru toate zodiile. Trecutul răscolește
Într-o zi, pe când torcea și plângea de mila fiicei sale, femeia văzu o caleasca de foc trecând cu iuțeală dinspre pădure spre sat. Era Crăiasa Primăvara care, auzind-o, s-a oprit și a întrebat-o de ce este așa de necăjită. Aflând de boala copilei, Crăiasa a zis…
-,,Ține caierul acesta de foc și toarce-l firicel subțire, apoi leagă o fundiță și prinde-o de pieptul copilei. Puterile mele o vor trezi la viață, așa cum se trezește la viață întreaga natură după trecerea mea.
CITEȘTE ȘI. Bradul din curte. Viață sau moarte? Ce aduce potrivit tuturor superstițiilor din popor în familia din acea gospodărie unde e plantat!
Femeia mulțumi și se apuca de lucru. Dar caierul îi ardea degetele și-i era cu neputință să răsucească un firicel cât de mic. Începu să plângă cu lacrimi grele și aproape că nu bagă de seama când o altă caleașcă de zăpadă se opri în dreptul colibei. Era Crăiasa Iarna, care dispărea cu iuțeală dinspre sat spre pădure și care, auzind necazul femeii, zise…
-,,Ține caierul acesta de zăpadă… Răcoarea lui va potoli fierbițeala celui de foc. Răsucește-le laolaltă, poate așa îți pot fi de folos și eu.
Femeia mulțumi din tot sufletul și se puse pe tors. Torcea laolaltă fir roșu de foc cu fir alb de zăpadă și astfel isprăvi de tors cele doua caiere. Iar după ce duse la capăt lucrul, legă o fundiță de pieptul fetiței.
Aceasta îndată prinse putere și culoare în obrăjori, sări din pat și-și îmbrățișă cu drag mama. De atunci, în fiecare prag de primăvară, femeia împletea fundițe alb-roșii, împărțindu-le oamenilor din sat, să le aducă sănătate și bucurii.”
La mulți ani!
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.