17.7 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Doar o luptă, din războiul purtat de ministru şi barză s-a încheiat pe strada Iezilor!

Alte Știri

Ministrul a învins barza…doar momentan deoarece organizaţiile care se ocupă cu protecţia şi gestionarea păsărilor migratoare au intrat pe fir pentru a rezolva acest caz, se pare că, nici măcar ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu nu avea dreptul să emită asemenea ordin aberant.

Războiul dintre Corneliu Pârşan şi autorităţile din comuna argeşeană Schitu Goleşti, pentru a fi mutat cuibul berzei de lângă casa lui, a luat sfârşit. Vineri, la ora 13.00 a început operaţiunea de relocare, aşa cum scria în ordinul de ministru. La faţa locului au sosit autorităţile locale din Schitu Goleşti, dar şi persoanele abilitate să pună în aplicare ordinul ministrului Graţiela Leocadia Gavrilescu de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. După ce a fost oprită energia electrică, reprezentanţii societăţii angajate să mute cuibul au început operaţiunea. Oamenii din comună s-au adunat ca la spectacol să vadă minunăţia realizată de consăteanul lor Pârşan.

Părerile sunt împărţite între oamenii din sat!

Unii erau pro, alţii contra, cer este că discuţiile în contradictoriu au cam aprins spiritele: „Cum să muţi cuibul berzei? Arde casa ăluia care strică cuibul, aşa e de mii de ani! E o greşeală ce a făcut Pârşan. Ce era aşa grav? Se opreau turiştii şi se uitau cum stăteau berzele pe cuib, cum creşteau puii, cum se împerecheau berzele, ce să mai vorbim, era frumos. Noi stăteam aici la magazin şi ne uitam ca proştii la dansul de împerechere… Mare păcat. Ce credeţi că se mai duce barza unde îi pun ăştia cuibul? Niciodată!”, spune un localnic.

Operaţiunea care se credea a fi una simplă, s-a dovedit a-i supăra pe oameni: „Parcă era vorba să îi relocheze nu să îl strice… I-au stricat cuibul berzei… Ce nenorociţi! Una spun şi alta fac! E mare păcat, barza asta a făcut cuibul în trei ani şi ăştia l-au stricat în 3 minute!”, spune un alt bărbat.

Cuibul berzei a fost stricat, iar pe stâlpul cu pricina a fost montat un con metalic cu ţepuşe, care să împiedice barza să îşi refacă locul.

Au apărut şi oameni care erau de acord cu proprietarul casei: „Bine că i-a stricat cuibul! Ce să stea aici să se ducă în pădure. Ce mă interesează pe mine de ce ziceau bătrânii! Eu nu sufăr barza asta, când treceam pe aici făcea nevoile în capul meu! Să o omoare domne!”, a spus răstit o femeie.

„Asta-i pofta ce-am poftit!!!”

Corneliu Pârşan radia de fericire că a scăpat de cuibul de barză de lângă casa lui:”Am învins! Asta-i pofta ce-am poftit! Acum sunt mulţumit! Pot să pun şi eu panseluţe în grădină, pot să fac ce vreau aici la casă, acum pot dormi liniştit. Ce zic ăştia de aici că nu trebuie stricat cuibul de barză nu mă sperie, ce suntem în evul mediu? Eu spun că acum nu se întâmplă nimic, nu îmi este teamă de vorbele babelor!”, spune Pârşan.

„Nu vine barza aici!”

După ce au stricat cuibul de barză, şi au pus pe stâlp conul metalic, oamenii angajaţi să facă această lucrare au plecat spre locul unde s-a stabilit să fie mutat cuibul. Cu un schelet metalic special confecţionat pe care au pus câteva paie adunate din ce a mai rămas din cuib, au plecat la locul stabilit, la 600 de metri vest pe un alt stâlp de electricitate. Şi aici oamenii au ieşit curioşi să vadă ce se întâmplă, şi spuneau că nu va sta barza la cuibul pus de oameni că în locul respectiv este curent: «Nu stă barza aici. Păsările astea îşi aleg cu grijă locul unde îşi fac cuibul. Aici pe stâlpul ăla e curent, nu e bună zona. Şi ce ştia barza aia să vină aici… E o nebunie omenească… Probabil ministrul ăla de a dat un aşa ordin o să o roage pe barză să îl şi respecte! Cine a pomenit aşa ceva. Să îi mute cuibul mai sus, sau să îi pună scheletul ăla metalic e una, dar să creadă ei că vine barza aici… e prostie curată. O să vedem că de acum înainte vin berzele. Poate îşi face cuib pe stâlpul vecin de unde îl avea ea…», spune un om din zonă.

Reprezentanţii primăriei au supravegheat operaţiunea

Primarul şi vicele din comună au asistat la toată operaţiunea. Aceştia au asigurat tot ce li s-a impus pentru a fi pus în executare ordinul de ministru, însă nu s-au apropiat prea tare de locul unde s-a lucrat : «Nu pot să stau să mă uit… E un ordin şi trebuie pus în executare, dar vă spun că eu nu stricam cuibul dacă era lângă casa mea, eu sunt trecut de o vârstă şi mă gândesc că e cumplit să distrugi o casă… sunt creştin, nu pot să accept, dar trebuie să respect ordinul… », spune viceprimarul Ion Tudor.

Puteţi urmări întreaga operaţiune în materialul video.

Ultimele Știri

Ce se întâmplă în organism când bei alcool pe caniculă! Nici nu îți trece prin cap

Ce se întâmplă în organism când bei alcool pe caniculă! Nici nu îți trece prin cap. Consumul de alcool...

Alte știri din aceeași categorie