11.7 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 25 mai, 2024

VIDEO: Lereştiul în anul 1973, prin obiectivele unui jurnalist american!

Alte Știri

Harry Morgan, jurnalist american, a venit în România pentru a scrie despre Nicolae Ceauşescu, după momentul Praga 1968. Ceauşescu i-a oferit o excursie prin România.

Ajungând în Lereşti, delegaţia oficială a fost oprită în stradă, deoarece aceasta era blocată de alaiul unei nunţi tradiţionale. I s-a oferit să bea ţuică din ploscă şi a fost invitat să ramână la nuntă, unde s-a împrietenit cu preotul Stelian Suseanu.

În mintea jurnalistului Morgan s-a născut ideea de a se căsători cu aleasa inimii Devlin Catherine în cadrul romantic, plin de frumuseţe şi tradiţii pe care îl oferea comuna Lereşti. Astfel, cu acordul oficialitaţilor (primar Ion Negru, secretar Iosif (Viciu) Matei), s-a demarat organizarea celebrării căsătoriei civile, religioase – ortodoxe (pentru care cei doi miri au trecut de la religia penticostală, la cea ortodoxă) şi a nunţii tradiţionale.

Sufletul organizării acestui eveniment fiind preotul Stelian Suseanu, al cărui fiu a fost naşul de cununie.
La data de 07.07.1973, de la mic la mare cetăţenii comunei Lereşti, îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei, au pornit în alai la marea sărbătoare.

Cu această ocazie, SAHIA FILM, a produs un reportaj, în care sunt prezentate tradiţiile, costumele populare lereştene, gospodăriile minunate, unde au fost cazaţi mulţi oaspeţi americani, afecţiunea şi ospitalitatea lereştenilor.

Acest film este o pagină din istoria contemporană a comunei Lereşti, despre care se vorbeşte şi astăzi, iar datorită amabilităţii familiei Suseanu, care ne-a pus acest film la dispoziţie, sperăm să se vorbească şi în viitor.
Jurnalistul Harry Morgan, încântat de România, a înfiinţat Asociaţia Friendship Ambassadors, pornind câteva proiecte de turism şi schimburi culturale promovând astfel România.

Ultimele Știri

Cei mai îndrăgiți într-un mega concert Delafun la restaurantul Curtea Veche din Câmpulung Muscel

Cei mai îndrăgiți într-un mega concert Delafun la restaurantul Curtea Veche din Câmpulung Muscel. Deschis recent în orașul de...

Alte știri din aceeași categorie