EXCLUSIV: Organele de control abilitate au descins din nou la Ecovalor!
EXCLUSIV: Organele de control abilitate au descins din nou la Ecovalor!

EXCLUSIV: Organele de control abilitate au descins din nou la Ecovalor!

La doar câteva zile de la incidentul produs la societatea Ecovalor, situată la poalele Mateiaşului, miercuri, organele de control abilitate au descins la sediul acestei societăţi. Echipaje de la IPJ Argeş, Poliţia Câmpulung, ISU Argeş, unitatea mobilă a CBRN din cadrul ISU, pompieri de la Detaşamentul din Câmpulung, inspectori de mediu, dar şi alţi specialişti au verificat depozitele societăţii Ecovalor. Acţiunea a demarat de la primele ore ale zilei, iar controlul pare să fi fost unul destul de serios, dacă este să ne luăm după alaiul de instituţii de control venite la societatea de pe raza comunei Valea Mare Pravăț.
Conform unor surse demne de încredere, controlul a fost organizat după incidentul cu balotul cu deșeuri radioactive depistat într-un camion al societății, însă, tot aceleași surse au precizat că ar mai fi fost depistate deșeuri radioactive și în alt transport, fapt ce a grăbit acest control. Conform societăţii Ecovalor, „pe data de 7 octombrie jurul orei 22.00 în timpul controlului la accesul unui transport, a fost depistat un nivel scăzut de radioactivitate într-unul dintre containere. Containărul a fost transferat în siguranţă către o zonă izolată şi procedurile necesare au fost iniţiate de urgenţă. Situaţia este sub control strict iar angajaţii Ecovalor, comunitatea locală şi mediul nu au fost puse în pericol în nici un moment.
Datorită criteriilor stricte de acceptare a deşeurilor, a analizelor efectuate şi echipamentelor de ultimă oră, transportul a fost detectat imediat oprit şi transferat către o zonă izolată. Ecovalor este singura companie din domeniul managementului deşeurilor din România şi una dintre puţinele din Europa, ce pot detecta radioactivitatea la controlul de acces.
Personalul Ecovalor a iniţiat procedurile de legale necesare şi apelat 112. În dimineaţa zilei de 8 octombrie, s-au prezentat la faţa locului reprezentanţi ai IPJ Argeş, ISU Argeş, Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor Ionizate si CNCAN, pentru desigilarea containerului, măsurători, constatare şi investigaţie. În prezent containerul se află într o zonă izolată şi este pus sub protecţia Inspectoratului de Poliţie şi Jandarmeriei Argeş, într-o zonă securizată. Măsurătorile oficial efectuate de autorităţi cu ajutorul echipamentului specific au demonstrat că la o distanţă de aproximativ un metru faţă de containere, indicatorul de radioactivitate este acelaşi cu cel al fondului natural, neexistând niciun pericol pentru angajaţi comunitatea locală sau mediu.
Containerul urmează să fie preluat de către o firmă autorizată CNCAN, (Consiliul Naţional de Control al Activităţii Nucleare), cu respectarea tuturor normelor legale în vigoare. Ecovalor a luat decizia de a suspenda transporturile de la staţia de sortare de la care provine containerul”, se arată în comunicatul companiei de la poalele Mateiaşului.

About The Author

Related posts