13 C
Campulung Muscel
vineri, 17 mai, 2024

Explicații pe înțelesul tuturor. De ce ies fals pozitive unele teste de droguri folosite de Rutieră?

Alte Știri

Explicații pe înțelesul tuturor. De ce ies fals pozitive unele teste de droguri folosite de Rutieră? Consiliul superior de medicină legală (CSML) explică, într-un material publicat pe pagina web a acestui for. Și anume, care sunt motivele pentru care în urma testărilor privind prezenţa sau absenţa substanţelor psihoactive în cazul şoferilor există diferenţe între rezultatele negative oferite de sistemul toxicologic medico-legal. Dar şi cele obţinute la testarea de către organele de poliţie, scrie News.ro.

Aceste diferenţe se justifică, printre altele, prin faptul că testele rapide utilizate în cadrul Poliţiei Române sunt teste rapide de screening sau de orientare. Și nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, aşa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML. Iar în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat şi prin alte metode de investigaţie.

De asemenea, medicii legişti precizează că există „numeroase substanţe” care nu sunt incluse pe lista de substanţe interzise, dar care pot da reacţii fals pozitive.

Explicații pe înțelesul tuturor. De ce ies fals pozitive unele teste de droguri folosite de Rutieră?

”Astfel, există reacţii fals pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice; cannabinoizi.

Antiinflamatorii, antivirale; barbiturice: antiinflamatorii sau opiacee:

Antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare”, afirmă ei.

CITEȘTE ȘI. Zile libere în anul 2024. S-a stabilit calendarul vacanțelor lungi și dese!

CSML face publice mai multe motive pentru care datele privind testarea în trafic, pentru depistarea şoferilor aflaţi sub influenţa stupefiantelor, nu coincid cu cele rezultate în urma testelor de laborator la serviciile de medicină legală.

Medicii legişti arată că, la fel ca în cazul testării pentru depistarea infecţiei COVID, rezultatele testelor rapide nu coincid cu cele ale testelor de performantă sau certitudine.

„Testele rapide utilizate în cadrul Poliţiei Române sunt teste rapide de screening sau de orientare. Și nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, aşa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML. Iar în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat şi prin alte metode de investigaţie.

CITEȘTE ȘI. Văleu. Dispar trei bănci din România. Ce pățesc clienții lor, e nasol rău!

Au fost achiziţionate ultimele generaţii de echipamente Dräger

În acest sens, pentru mărirea acurateţei şi selectivităţii metodei de testare în trafic de către Poliţia Rutieră, au fost achiziţionate ultimele generaţii de echipamente Dräger. Utilizate totodată şi de către majoritatea poliţiilor din alte state, astfel încât să fie redusă, atât cât permit aceste metode, rata de testare fals pozitivă sau fals negativă.

Aceste echipamente urmează să le înlocuiască în următoarea perioadă pe cele vechi încă existente la nivel naţional. Omogenizând astfel diferenţele observate în diverse regiuni ale ţării din punct de vedere al variaţiilor de cazuri confirmate sau infirmate de către laboratoarele de medicină legală” se arată în comunicatul forului reprezentativ pentru medicii legişti.

Aceştia precizează că persoana care urmează a fi supusă testării are posibilitatea optării pentru efectuarea acestui test orientativ la faţa locului. Sau de a fi condusă direct la o unitate medicală autorizată pentru recoltarea probelor biologice care vor face obiectul analizelor de laborator într-o unitate medico-legală. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Argeșul sub blestemul vijeliilor. Vânt puternic de te ridică de la sol! Pericol de dezastre naturale!

Argeșul sub blestemul vijeliilor. Vânt puternic de te ridică de la sol! Pericol de dezastre naturale! ANM a emis...

Alte știri din aceeași categorie