5.2 C
Campulung Muscel
miercuri, 21 februarie, 2024

Focul lui Sumedru s-a aprins pe cel mai înalt deal din România

Alte Știri

Cel mai înalt brad pentru Focul lui Sumedru a fost amplasat la o înălțime de 1017 metri, pe cel mai înalt deal din țară, în comuna Mioarele, la 8 km sud-est de orașul Câmpulung Muscel.

Tradiția precreștină se mai păstrează în zona de nord a Muscelului. Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiție românească veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie dinaintea sărbătoririi Sântului Dimitrieapărătorul păstorului s-a aprins cel mai mare foc pe dealul din Mățău.

Organizator ca în fiecare an a fost Norris Măgeanu, președintele FRAS România. Acesta i-a obișnuit de-a lungul timpului să aibă alături de el vedete. Anul acesta a participat ca în fiecare an Ovidiu Lipan Țăndărică și Liana Stanciu.

Focul a fost aprins după ora 19.00, după ce micuța Măriuca Enache a cântat imnului țării. În jurul focului au cântat până târziu în noapte artiști locali. Peste 5000 de participanți au venit pe cel mai înalt deal din România la Focul lui Sumedru. Pe margine au participat mai mulți producători locali cu produse muscelene.

Grătarele au sfârâit până târziu în noapte iar cei prezenți s-au putut delectat cu tot felul de produse ale zonei, pastramă, bulz, vin fiert, gogoși, etc. Și pe vremuri focurile se organizau pe dealuri pentru a fi observate de la distanță. În foc se punea și tulpina unui copactăiat din pădure ca simbol al zeului care moare și renaște în fiecare an.

Ultimele Știri

Surprize, surprize. Pe cine vor să cucerească PSD-iștii pentru funcția de primar la Câmpulung Muscel

Surprize, surprize. Pe cine vor să cucerească PSD-iștii pentru funcția de primar la Câmpulung Muscel. Adrian Bughiu, numit și...

Alte știri din aceeași categorie