10.7 C
Campulung Muscel
miercuri, 28 februarie, 2024

FOCUL LUI SUMEDRU: se aprinde pe cel mai înalt deal din România!

Alte Știri

Focul lui Sumedru se va reaprinde şi în acest an pe cel mai înalt deal din ţară

Seara zilei de 25 octombrie, ce precede sărbătoarea creştină a Sfântului Dumitru, are pentru locuitorii zonei istorice a Muscelului semnificaţia aparte a Focului lui Sumedru, păstrată intactă de-a lungul secolelor.

Sumedru, personaj al Panteonului românesc, este un bărbat obişnuit, păstor sau crescător de animale, care se metamorfozează în timpul nopţii în străvechi simboluri zoomorfe. Noaptea magică împarte anul pastoral al vechilor români în două anotimpuri simetrice – vara, între 23 aprilie şi 26 octombrie şi iarna, între 27 octombrie şi 23 aprilie -, iar Sumedru este acum incinerat simbolic, odată cu încheierea anotimpului agrar
În 2016, Focul lui Sumedru se va reaprinde în seara de marți, 25 octombrie, și pe Măţău, dealul ce străjuieşte orașul Câmpulung Muscel de la cea mai mare înălţime a unui deal din ţară (1017 metri), la ora 20.00, în prezenţa oficialităților comunei Mioarele.

In jurul focului vor bate pasul tradiţional al celui mai cunoscut dans popular românesc călușarii ansamblului Plaiuri Muscelene, iar acordurile muzicale vor fi întreținute de binecunoscuta solistă de muzică populară Rodica Voicu, de talentata musceleancă Măriuca Enache, de tarafe de lăutari dar și de alți artiști locali. Pe lângă ingredientele obişnuite la această sărbătoare – covrigii, merele ce vor fi împărţite în primul rând copiilor, nu vor lipsi grătarele bine încinse cu mici şi pastramă, ţuica fiartă sau mustul.
Anul acesta, păstrând tradiția anilor trecuți, aprinderea focului de pe Măţău şi momentele care urmează se vor bucura de prezența a nu mai puțin de 25 de cai de la Herghelia 7Cai. Organizatorii vor împărți celor prezenți lampioane special pregătite astfel încât la momentul anunțat de organizatori, toate să fie eliberate către cer într-un spectacol de lumină și culoare.

Fondurile care se vor strânge în cursul evenimentului vor fi folosite pentru achiziționarea de materiale didactice pentru Școala Generală din Mățău și pentru repararea acoperișului casei unui bătrân din localitate. La eveniment și-au anunțat prezența VIP-uri și oficialități argeșene dar și un număr impresionant de bucureșteni dornici să cunoască obiceiurile ancestrale românești.

Evenimentul este o producție Hatters Inc. și are susținerea Primăriei comunei Mioarele, a Asociației Iezer-Turism, a Asociației ”Iubim Câmpulung Muscel”, a Hergheliei 7Cai de la Nămăiești și a Lions Club Negru Vodă Câmpulung.

Hai la Focul lui Sumedru!!!

Ultimele Știri

VIDEO. La Lerești s-a organizat cel mai frumos bal, dedicat gospodarilor din Muscel

VIDEO. La Lerești s-a organizat cel mai frumos bal, dedicat gospodarilor din Muscel. Acesta a avut loc de Dragobete. Cu...

Alte știri din aceeași categorie