a href="http://www.trafic.ro/statistici/ziaruldinmuscel.ro">ziaruldinmuscel.ro

15.3 C
Campulung Muscel
vineri, 24 martie, 2023

Gripa aviară. Medicii veterinari argeșeni în alertă

Alte Știri

Gripa aviară. Medicii veterinari argeșeni în alertă. Gripa aviară a ajuns în Brașov, județ vecin cu Argeșul, iar Direcțiile Sanitar Veterinare din întreaga țară sunt în alertă maximă.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, a dispus deja abordarea acestui subiect de maximă importanță.

Începând de luni în cadrul instruirii cu fermierii, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, medicii veterinari oficiali, administratorii exploatațiilor de păsări, grădinii zoologice, reprezentanții fondurilor cinegetice, AJVPS, Direcția Silvică, cu scopul conștientizării acestui pericol.

Gripa aviară. Medicii veterinari argeșeni în alertă

Astfel, virusul gripei aviare a fost confirmat deja de către Direcția Sanitar Veterinară Brașov la trei ferme din Codlea. Acestea au în total peste 100.000 de păsări.

ANSVSA a anunțat că luni a fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o fermă de curcani. Pe platforma zootehnică Codlea. Localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, vineri, 27 ianuarie.

Ferma de curcani are un efectiv de 65.626 de capete. Conform Digi24, datele preliminare ale anchetei epidemiologice publicate ieri arată că cele trei ferme comerciale foloseau în comun personalul. Mijloacele de transport pentru furaje şi pentru colectarea cadavrelor.

În zona de protecţie se află nouă exploataţii comerciale de păsări, din care cinci ferme sunt cu profilul de creştere curcani (două nefiind populate) şi patru ferme de broiler (din care două sunt depopulate). Iar în zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploataţii comerciale. Din care trei ferme de creştere curcani, trei ferme de broiler.

O fermă de găini de reproducţie, 10 de găini ouătoare, toate fiind monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe. De asemenea, în zonele de restricţii se află două abatoare şi o staţie de incubaţie. Mai multe detalii AICI.

Ultimele Știri

Lovitură puternică pentru patronii sălilor cu jocuri de noroc din Câmpulung

Lovitură puternică pentru patronii sălilor cu jocuri de noroc din Câmpulung. Acestea ar putea fi interzise în localitățile cu...

Alte știri din aceeași categorie