24.6 C
Campulung Muscel
vineri, 19 iulie, 2024

Iată ce face Muscelul în anul Centenarului…

Alte Știri

Muzeul Municipal Câmpulung marchează împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, dar şi Anul European al Patrimoniului, printr-o serie de evenimente menite să evidențieze importanța istorică a momentului.

După cum bine se știe, în Muscel, sub strica administrare a Muzeului Municipal Câmpulung se află Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, un important monument dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, numit şi  Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916 – 1918.

În lista celor mai importante evenimente din Anul Centenarului, ce vor avea loc în urbea de la poalele Mateiaşului, se regăsesc:

  •  Aprilie 2018 – decembrie 2018 – România în Marele Război în imagini de epocă – Mausoleul Mateiaş

Expoziție în aer liber amplasată pe terasa de paradă a Mausoleului Eroilor de la Mateiaș, realizată în colaborare cu Oficiul Național Cultul Eroilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

  •  20 Aprilie 2018 – Rolul Muscelului în Marea Unire

Un eveniment ce se va desfăşura la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” din Câmpulung.

Este un eveniment de reconstituire istorică dedicată Primului Război Mondial, adresat publicului larg, compus din recrearea unui scenariu de luptă, dar și paradă prin centrul municipiului Câmpulung. Prin numărul de participanți la scenariul de reconstituire istorică, se preconizează a fi unul dintre cele mai mari evenimente de acest fel ce a fost organizat vreodată în România.

  • 19 Mai 2018 – Noaptea Muzeelor – UN VEAC DE UNITATE

Un spectacol în care istoria prinde viaţă pe faţada unuia dintre cele mai importante monumente din zona Muscel – Mausoleul Eroilor de la Mateiaş.

  • 19 Mai 2018 – Noaptea Muzeelor 2018 – Expoziție de caricatură de epocă și modernă – Secţia de Istorie – Muzeul Municipal Câmpulung.

Este vorba de o expoziție temporară, ce va cuprinde caricaturi de epocă și moderne, având ca temă personaje marcante românești ale Primului Război Mondial. Expoziţia va fi deschisă pe perioada lunii mai.

  • 25 Octombrie 2018 – Comemorarea Centenarului Marii Uniri

La Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, evenimentul va fi organizat, deloc întâmplător, de Ziua Armatei Române, și propune o desfășurare amplă de acțiuni în comun, compuse din depuneri de coroane, lansarea volumului „În luptă cu Regimentul Muscel no. 30”, vernisajul expoziției temporare „Tradiții militare muscelene”, re-aprinderea (simbolică) a flăcării veșnice de la Mausoleu, în concordanță și cu programul de la nivelul judeţului Argeş: „Respect pentru valorile naționale”.

  •  Octombrie 2018 – Decembrie 2018 – expoziţia Tradiții militare muscelene – la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş.

Această expoziție temporară are misiunea de a expune publicului vizitator istoria militară a zonei Muscel, prin uniforme militare, fotografii și tehnică de luptă pornind din epoca modernă şi ajungând până în prezent, dar și recreerea unui spital de campanie din Primul Război Mondial într-una din sălile Muzeului de Istorie Militară de la Mausoleu. Muscelul are o istorie bogată, dar în contextul comemorării centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri, Muzeul Municipal Câmpulung a ales să facă şi o prezentare a istoriei militare a regiunii, care este o istorie bogată în evenimente și fapte de arme deosebite. Expoziția va prezenta participarea muscelenilor la toate marile conflicte armate legate de România.

Este important de precizat că evenimentele din Anul Centenarului sunt organizate de Muzeul Municipal Câmpulung în colaborare cu mai multe instituții, precum: Ministerul Apărării Naţionale, Consiliul Județean Argeș, Primăria Municipiului Câmpulung, Colegiul Național Pedagogic „Carol I” Câmpulung, Muzeul Județean Argeș, Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Militar Național, Asociația „Radu Negru”, Clubul de Istorie Militară.

Ultimele Știri

Ultimă oră. Un bărbat a fost mușcat de un urs la Rucăr

Ultimă oră. Un cioban de la o stână din Rucăr a fost mușcat de un urs. Bărbatul în vârstă...

Alte știri din aceeași categorie