8.2 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

În opinia generalului Tudosoiu, ISJ are o activitate bună

Alte Știri

Generalul Dumitru Tudosoiu a făcut un bilanţ al activităţii instituţiei pe care o conduce, după vacanţa de vară. Acesta spune că este mulţumit de învăţământul argeşean şi că dascălii au o activitate bună. Amănunte a oferit într-un interviu acordat publicaţiei noastre.

 

Vă rugăm, să ne spuneţi cum s-a încheiat perioada de vară, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş?

– Am muncit foarte mult în această vară la inspectorat, noi toţi inspectorii din instituţie. Ne-am organizat în comisii pentru tot judeţul, centre de examinare, centre de contestaţii. La ambele sesiuni de bacalaureat, judeţul Argeş a fost desemnat centru de contestaţii, pentru alte judeţe, centru regional. Lucrările din Argeş au mers către alt judeţ pentru a fi corectate.

 

Cum staţi cu înscrierile în clasa întâi, în judeţul Argeş. Mai există migraţia şcolarilor ca în anii precedenţi?

– În judeţul Argeş sunt 92.460 de elevi înregistraţi, dar rămâne de văzut câţi rămân înscrişi în cataloage şi câţi vor veni la ore. Avem această problemă în fiecare an pentru că unii copii sunt înscrişi şi la mai multe şcoli sau elevi care vin din alte judeţe şi îşi fac foaia de înscriere şi la începerea anului nu mai vine, sau pleacă în altă zonă. Mai sunt elevi care nu frecventează cursurile cu toate că sunt obligatorii. Astfel sunt circa 200-300 de elevi pe care nu te poţi baza. Sunt 5.270 de elevi pe care-i aşteptăm în clasa întâi, aici sunt şi  cei care au fost în clasa pregătitoare anul trecut dar şi cei care au venit direct în clasa întâi, dispuşi în 263 de clase. În mediul urban avem 2.733 de elevi în 117 clase la pregătitoare, pentru clasa întâi avem 2.723 de elevi în 112 clase. În rural avem 2.568 la clasa pregătitoare dispuşi în 153 de clase, şi 2.553 de elevi dispuşi în 151 de clase. În Piteşti aşteptăm la clasa pregătitoare 1.587 de elevi, în Câmpulung 532 de elevi, în Curtea de Argeş 236, în Mioveni 259, Costeşti 78, Topoloveni 100, Ştefăneşti 121.

Anul acesta a mai apărut vreo modificare la plata per elev?

– Am avut două preocupări în ceea ce priveşte înscrierea elevilor în clasa pregătitoare şi clasa întâi, respectarea circumscripţiei şcolare, şi alocarea numărului de elevi pe clasă astfel încât în şcoala respectivă să existe conform finanţării per elev posibilitatea unei plăţi a salariului în anul şcolare următor. Ca o constatare, la finanţarea per elev nu s-a mai umblat de mult timp. Consider că în unele unităţi şcolare din judeţ este insuficientă această alocare per elev, pentru că sunt condiţii deosebite în ceea ce priveşte alocarea banilor. De exemplu, un dascăl cu o vechime de 25 de ani în învăţământ, cu gradul întâi didactic şi cu o activitate prodigioasă la catedră, va primi şi acea gradaţie de merit pentru activitatea sa. Un asemenea profesor are o altă grilă de salarizare pentru că se adaugă şi gradul didactic şi vechimea, eventual este şi profesor diriginte şi se adaugă aceste gradaţii. Astfel dacă am 20 de profesori în şcoală care au asemenea bonificaţii, este foarte greu să mă încadrez cu numărul de elevi din clasă pentru salarizare. În schimb sunt unităţi de învăţământ care se încadrează dar care au mai multe cadre didactice care nu sunt în aceleaşi condiţii, adică nu au tranşa de salarizare pentru vechime de 25 şi peste 25 de ani, nu au gradul didactic unu, şi eventual  nu iau gradaţie de merit. Dacă ne fixăm atenţia spre banii cheltuiţi, scăpăm din vedere randamentul  şi rezultatele foarte bune, pe care le oferă şcoala. În ultimii 3 ani nu s-a alocat niciun leu la finanţarea per elev, această componentă trebuie regândită. Domnul ministru de resort se luptă pentru viitorul an bugetar, ca să se mai aloce bani pentru această finanţare. Promisiunea este că se va umbla la această finanţare şi în acest fel să putem acorda sumele necesare.

În ce stadiu sunt lucrările la colegiul Brătianu, mai ales că elevii merg la ore?

– La colegiul Brătianu se lucrează, dvs. ştiţi bine ce înseamnă o licitaţie, aceasta a fost câştigată de o firmă, nici nu ştiu cum se numeşte această firmă, nu noi am alocat fondurile, din discuţiile avute cu domnul primar Tudor Pendiuc ştiţi că s-a discutat cu conducerea societăţii să se respecte termenele de execuţie, şi să se vadă frontul de lucru. Când a venit domnul vicepremier Dragnea am intrat acolo şi s-a semnat documentul, ştiţi că au fost ceva reproşuri în ceea ce priveşte stadiul lucrărilor şi faptul că merge destul de greu lucrarea. Eu nu pot interveni acolo, eu pot interveni doar în spaţiul unde sunt elevii. Şantierul acela funcţionează conform legii, este izolat. Va fi şantier pe o perioadă de doi ani. Eu sunt bucuros că se realizează acest obiectiv.

Veţi accepta înscrieri şcolare, într-o altă circumscripţie, decât cea de domiciliu?

– Vreau să transmit un mesaj, îi rog pe toţi şi mai ales pe părinţi să înţeleagă că sunt arondaţi într-o circumscripţie şcolară. Nu voi mai da acceptul să se meargă la o altă circumscripţie, că altfel nu vom face decât să destabilizăm lucrurile. La lege spune că fiecare copil va fi înscris în circumscripţia de domiciliu şi vă asigur că aşa va fi!

Ţinuta mai este obligatorie în şcoli în acest an şcolar?

– Ţinuta decentă în şcoli este obligatorie, vorbim de uniforma şcolară, pe care fiecare unitate de învăţământ ar trebui să şi-o stabilească, pot să păstreze modelul de anul trecut, sau îşi pot alege o altă uniformă, asta rămâne la latitudinea lor, uniforma de la data de 15 septembrie este obligatorie de purtat în sălile de clasă de fiecare elev, aşa cum au convenit directorii unităţilor de învăţământ, consiliile de administraţie, asociaţiile de părinţi. Nu o să permit ca profesorul sau şcoala în sine să se transforme în agent economic pentru nimeni, indiferent că este o firmă de croitorie pentru uniforme şi nici pentru  reviste auxiliare şi alte materiale didactice care se  vând prin şcoli.

Se ştie foarte bine că de la un an la altul, se face aşa zisul comerţ cu manualele şcolare de către cadrele didactice…Cum priviţi acest lucru?

– Mesajul meu este clar, şcoala nu este agent economic, este mesajul meu de când eram adjunct, şi al domnului ministru. Sunt de acord ca un copil să lucreze după un auxiliar, dar nu sunt de acord ca un copil, să spunem de clasa a treia să i se impună că cumpere 2 sau 3 auxiliare pentru lucru. Sau pentru copiii care să spunem că au lacune din clasele anterioare sunt de acord să se lucreze cu materiale achiziţionate transparent, avizate, ştiute de toată lumea. Aşa ceva nu tolerez, voi merge în asemenea situaţii până la plângere penală, indiferent cine este dascălul respectiv. Nu va mai rămâne nicio cărticică achiziţionată în vrea şcoală fără ca să se ştie, aici la inspectoratul şcolar. Trebui să se oprească acest fenomen. Voi anunţa în curând ce demersuri vom face în acest sens.

Despre cazul doamnei Iubu care a obţinut nota 10, la titularizare, ce ne puteţi spune?

– Doamna educatoare Anca Iubu care a obţinut media 10, la examenul de titularizare nu a putut să se titularizeze, nu a găsit post, este cu statutul de netitular. A prins un post la Stâlpeni. Înainte de a te duce la concurs în judeţul Argeş ai o listă a posturilor, vezi pe ce post poţi să candidezi, la fel de bine, când se duc colegi de-ai mei în alte judeţe, să se titularizeze aceştia concurează pe anumite posturi şi apoi încearcă o detaşare. Pretransferul se poate face pe parcursul primului an, detaşarea încă de la început, doar dacă ai pe ce, dacă este un post, sau refuzi titularizarea. Doamna ştia că nu este post.

Ultimele Știri

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel. Banca Transilvania a făcut un...

Alte știri din aceeași categorie