21.9 C
Campulung Muscel
vineri, 11 octombrie, 2024

Sfânta Maria Mică vine la pachet și cu o serie de superstiții. Ce nu e bine să faci

Alte Știri

Sfânta Maria Mică vine la pachet și cu o serie de superstiții. Ce nu e bine să faci. În tradiția ortodoxă și în alte tradiții creștine, anul bisericesc începe pe 1 septembrie, iar pe 8 septembrie, ortodocșii și catolicii sărbătoresc „Nașterea Maicii Domnului” sau „Sfânta Maria Mică”, zi ce simbolizează începutul anului bisericesc și marchează tranziția de la vară la toamnă.

CITEȘTE ȘI. Doamneeeee. Ce se întâmplă cu Paștele în anul 2025. Habar nu aveți!

Dar de ce începe anul bisericesc pe 1 septembrie și ce semnificație are această sărbătoare religioasă cunoscută în popor drept „Sfânta Maria Mică”? Și care sunt tradițiile, dar și superstițiile legate de această zi care nu doar că deschide noul an bisericesc, dar marchează și începutul muncilor de toamnă: culegerea fructelor, bătutul nucilor și semănatul cerealelor.

CITEȘTE ȘI. Ce burse mai pot primi elevii în acest an şcolar 2024 -2025. Modificări importante

Ce înseamnă anul bisericesc

În perioada Imperiului Bizantin, 1 septembrie era considerat începutul anului civil. Această dată era folosită în viața cotidiană pentru a marca începutul unui nou an agricol și economic. În plus, 1 septembrie coincide cu începutul anului civil evreiesc și cu momentul în care, conform tradiției, Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea publică. Această dată a fost aleasă de Sfinții Părinți pentru a marca începutul mântuirii creștinilor și este legată de începutul creației lumii, conform Vechiului Testament.

CITEȘTE ȘI. Cardurile românilor încărcate cu 250 de lei. Ce e obligatoriu să achiziționeze

Biserica a adoptat așadar această dată pentru a începe anul liturgic, pentru a sincroniza calendarul religios cu cel civil.

„Sfânta Maria Mică” este o sărbătoare religioasă importantă atât în calendarul creștin ortodox cât și în cel catolic. Este o zi de bucurie și recunoștință, în care credincioșii aduc omagiu Fecioarei Maria și reflectează asupra rolului ei în istoria mântuirii.

CITEȘTE ȘI. Decizie drastică în Educație. Pușcărie pentru părinți. Copiii nărăvași izolați. Telefoane mobile confiscate. Profesorii pedepsiți grav

Sărbătoarea subliniază importanța Maicii Domnului în tradiția creștină, ca mamă a lui Isus Hristos și ca intercesor (mijlocitor) al credincioșilor. Fecioara Maria este considerată un model de smerenie și devoțiune.

Sfânta Maria Mică vine la pachet și cu o serie de superstiții. Ce nu e bine să faci

În multe zone ale țării, această zi este marcată de tradiții și obiceiuri populare, care includ liturghii speciale, pomeni și daruri, împodobirea bisericilor, aspecte populare, sărbătorirea recoltei, festivități locale etc..

CITEȘTE ȘI. Anunț de ultimă oră. Data când primesc seniorii pensiile recalculate. Mult, mult mai grase

Credincioșii participă în această zi la slujbe religioase în biserici, unde se aduc rugăciuni și se fac pomeni pentru cei adormiți. Este obișnuit să se ofere pomeni și daruri, adesea sub formă de alimente, în memoria celor decedați și în cinstea Maicii Domnului. Bisericile sunt adesea decorate cu flori și alte ornamente pentru a celebra această sărbătoare.

CITEȘTE ȘI. Ce conține parizerul super ieftin din toate supermarketurile. E tare bun la gust, dar face prăpăd

În tradiția populară, „Nașterea Maicii Domnului” este asociată cu diverse ritualuri menite să aducă noroc și sănătate. În unele regiuni, Sfânta Maria Mică este considerată un moment bun pentru a aduna recolta și a aduce mulțumiri pentru rodul pământului. Multe zone, în mod special rurale, organizează festivaluri și petreceri comunitare, unde se păstrează tradițiile populare.

CITEȘTE ȘI. Uimitor cum a fost transformată această casă de niște mâini dibace! Dacă toate ar ajunge așa, ar fi vis!

Superstiții de „Sfânta Maria Mică”

Ziua de 8 septembrie este însoțită și de numeroase superstiții și obiceiuri populare, care variază în funcție de regiune și cultură. Unele dintre cele mai comune superstiții și tradiții asociate cu această zi sunt legate de protecție și noroc, de semnele privind schimbarea vremii, de ritualuri pentru sănătate și prosperitate, de sărbătorirea recoltei, evitarea lucrului în casă, ori schimbarea sezonului.

CITEȘTE ȘI. Sfaturile expertului în nutriție Dr. Adrian Copcea. Care e cel mai bun ulei pentru prăjit

Se crede că Fecioara Maria aduce protecție și noroc celor care respectă ziua ei. Cei care sărbătoresc această zi cu devotament și respect sunt considerați a fi sub protecția Maicii Domnului. În tradiția populară, se mai consideră și că vremea din această zi poate oferi indicii despre schimbările climatice în sezonul următor. Dacă este vreme frumoasă și senină, se spune că toamna va fi blândă; dacă este vreme rea sau ploioasă, se așteaptă o toamnă mai umedă și mai rece.

CITEȘTE ȘI. Știai că sarea din comerț deține substanțe toxice, adică cianură?

În unele regiuni, există obiceiul de a face curățenie în casă și de a pregăti mese speciale pentru a aduce sănătate și prosperitate. Se consideră că astfel de ritualuri ajută la purificarea locuinței și atrag bunăstare.

Există zone rurale în care se crede că este un moment potrivit pentru a aduna recolta și a mulțumi pentru rodul pământului. Recoltele din anul respectiv sunt adesea oferite în dar sau folosite pentru a pregăti mese festive.

CITEȘTE ȘI. Cel mai sănătos tip de pâine, ce datează de pe vremea egiptenilor, iar medicii o recomandă la fiecare masă

Se spune că este bine să eviți să faci treburi casnice importante, în această zi, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenia, pentru a nu atrage ghinion sau probleme. Se consideră că orice lucru negativ făcut în această zi poate avea efecte negative asupra întregului an.

Aflați și alte lucruri interesante despre începutul noului an bisericesc și Nașterea Maicii Domnului și din Click.ro.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Festival inedit dedicat în EXCLUSIVITATE perelor. Fructe BIO, fără substanțe nocive într-o comună celebră

Festival inedit dedicat în EXCLUSIVITATE perelor. Fructe BIO, fără substanțe nocive într-o comună celebră. Duminică, 27 octombrie va avea...

Alte știri din aceeași categorie