3.8 C
Campulung Muscel
luni, 9 decembrie, 2024

Argeșul de poveste. Barajul spectaculos de la poalele munților care scrie povești de toamnă

Alte Știri

Argeșul de poveste. Barajul spectaculos de la poalele munților care scrie povești de toamnă. La poalele Masivului Iezer-Păpușa, într-o zonă în care natura își arată frumusețea altfel în fiecare anotimp, se înalță în calea apelor barajul Râușor.

CITEȘTE ȘI. Hai să experimentezi dormitul în rulote, în nordul județului Argeș

Construcția este amplasată pe râul Târgului, la 400 de metri mai jos de locul în care râul Târgului își adună apele cu pârâul Râuşor și formează lacul de acumulare cu același nume. Barajul se află la mai puțin de opt kilometri de Cabana Voina și la opt kilometri de centrul comunei Lerești.

Barajul și acumularea se află în patrimoniul și exploatarea Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea din cadrul Administrației Naționale “Apele Române”.

CITEȘTE ȘI. Considerată „litoralul de la munte”, o stațiune de lângă Câmpulung Muscel atrage turiști pe bandă rulantă

Argeșul de poveste. Barajul spectaculos de la poalele munților care scrie povești de toamnă

”Construcția obiectivului hidrotehnic a început în anul 1977, anul 1986 marcând punerea în funcțiune. Este un baraj de anrocamente cu zone de filtru din balast sortat și nucleu de argila, ușor înclinat spre amonte și curbat orizontal cu înălţimea de 118 de metri și lungimea coronamentului de 386 de metri.

CITEȘTE ȘI. REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Trucul secret pentru cei mai uimitori dovlecei pane

Părțile componente ale obiectivului hidrotehnic Râușor au fost calculate și verificate la debitele corespunzătoare clasei I-a de importanță, fiind încadrat în categoria B – baraj de importanţă deosebită”, a declarat pentru ”Adevărul” Bogdan David, directorul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea.

CITEȘTE ȘI. Cel mai spectaculos drum care înconjoară Barajul Râușor a fost reabilitat!

Suprafaţa totală a lacului de acumulare este de 182 de hectare iar volumul este de 60 de milioane metri cubi de apă. Acumularea are o lungime de 4,5 kilometri pe Râul Târgului şi 2,8 kilometri pe Râuşorul Lereştiului.

Principalul rol al amenajării este alimentarea cu apă a municipiului Câmpulung Muscel (situat la 16 kilometri aval) şi a localităţilor limitrofe, constituind și o importantă rezervă pentru municipiul București. Un alt rol important al barajului Râușor este acela de apărare împotriva inundațiilor, fiind prevăzut cu un volum de atenuare de 14,5 milioane metri cubi.

Amenajarea are şi rol energetic. Printr-o galerie lungă de 5,6 kilometri, apa din barajul Râuşor alimentează Centrala Hidroelectrică Lereşti. Aceasta este o hidrocentrală semiîngropată şi are camera de comandă la suprafaţă.

CITEȘTE ȘI. Ce nu știați despre stațiunea turistică Lerești? Ce poartă de intrare ascunde?

Debitul instalat de 15 metri cubi pe secundă pune în funcţiune o turbină de 19 megawați. Pentru ca apa să aibă forţa de a învârti turbina, constructorii au asigurat o diferenţă de nivel de 181,5 metri. La debuşarea apei din Centrala Hidroelectrică Lereşti se găsește un mic lac de acumulare cu un volum de 170.000 de metri cubi. Din acest lac pleacă spre Centrala Hidroelectrică Voineşti o aducţiune în lungime de 3,6 kilometri.

CITEȘTE ȘI. Barajul Vidaru înconjurat de urși! Râușorul de ce credeți? De vulpi

Barajul și lacul de acumulare întregesc frumusețea zonei turistice, de aici pornind trasee montane ce duc spre Vârful Iezer şi Vârful Bătrâna din Munții Iezer-Păpușa.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Tragedie fără margini la Grădina Zoologică din Pitești. Decizie de ultim moment!

Tragedie fără margini la Grădina Zoologică din Pitești. Decizie de ultim moment! Un angajat al grădinii zoologice și-a pierdut...

Alte știri din aceeași categorie