2.1 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

Potcovarul din Argeș care se luptă cu o meserie pe cale de dispariție! Are ucenici și le insuflă elevilor pasiunea pentru cai

Alte Știri

Potcovarul din Argeș care se luptă cu o meserie pe cale de dispariție! Are ucenici și le insuflă elevilor pasiunea pentru cai. Marin Vasile are 67 de ani. A lucrat la Uzina Dacia de unde a ieșit cu pensie dar nu a renunțat niciodată la potcovărie. Are 3 băieți iar pe unul îl are chiar ucenic. Tânărul îl însoțește și prin târguri dar și în atelier îl ajută la greu pe tatăl său.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ziarul din Muscel (@ziaruldinmuscel)

Potcoavele se vând cu 10 lei bucata, sunt 5 în set, o bucată rămâne tot timpul de rezervă. Nu o să vă vină să credeți dar un set de potcoave durează la un cal, doar 3 săptămâni. Tot timpul proprietarii cabalinelor trebuie să le înlocuiasă. De aceea, potcovarii caută să își vândă marfa prin târguri.

Potcovarul din Argeș care se luptă cu o meserie pe cale de dispariție! Are ucenici și le insuflă elevilor pasiunea pentru cai

A învățat să facă de la vârsta de 12 ani, să facă potcoave. Bărbatul este din Jupânești, județul Argeș și acum are 67 de ani. S-a înscris la Școala Populară de Arte din Pitești iar acum are elevi pe care îi învață meserie. În satul lui, nu mai sunt tineri care vor să învețe potcovăria, iar bărbatul nu vrea să se piardă tradiția. Aceștia mai fac topoare, cuțitoi, cârlige, grătare. Potcovarul a învățat să modeleze fierul și așa i-au naștere aceste produse pe care le vinde prin târguri, clienților.

CITEȘTE ȘI. Video. Târgul de la Stâlpeni unde găsești aproape Orice!

Pentru o potcoavă, meșterul popular dedică în jur de 10 minute. Dimensiunile sunt diversificate de la 10 cm până la 20 cm. Bărbatul din Jupânești vinde și potcoave aurite, acestea sunt norocoase. Sunt păstrate ca și talismane.

CITEȘTE ȘI. VIDEO. Piesa de rezistență din biroul unui primar. E ceva…de colecție!

În atelierul lui Marin Vasile se găsesc potcoave pentru toate mărimile și rasele de cai. Ele sunt folosite acolo unde vechile potocave sunt atât de tocite încât nu mai pot fi recondiționate. Prețurile serviciului diferă în funcție de mărimea cailor și activitățile pentru care sunt antrenați.

„Pentru un potcovit simplu, adică un curățat, scurtat și bătut de potcoave drepte, ca cele de aici, fără a mai pune pastile vidia, costă undeva între 300 și 350 de lei”, precizează proprietarul potcovăriei.

CITEȘTE ȘI. Video. Nebuniiiiieeeeeee. S-au călcat pe picioare la deschiderea celui mai mare centru comercial din regiunea Muntenia – Argeș Mall

Pentru Marin Vasile din Argeș, potcovăria este mai mult decât o afacere pornită dintr-o meserie pe cale de dispariție. Este rodul pasiunii sale pentru cai. Iar aceeași motivație puternică o au și ucenicii săi, tineri dornici să învețe meseria dusă de bărbatul din Jupânești la un alt nivel.

@guvernatorul

#ziaruldinmuscelro #ziaruldinmuscel #stalpeni

♬ original sound – GUVERNATORUL – GUVERNATORUL

CITEȘTE ȘI. Super oferte la Carrefour în zona Carusel. Produse până la 5 LEI

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Ultimă oră. Tragedie pe cel mai circulat drum. Dezastrul pe șosele s-a instalat din nou

Ultimă oră. Tragedie pe cel mai circulat drum. Dezastrul pe șosele s-a instalat din nou. În seara zilei de 7...

Alte știri din aceeași categorie