16.9 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 18 mai, 2024

La vârsta de 18 ani, Theodora Ciurezu este membru al Orchestrei Europene de Tineret

Alte Știri

Theodora Ciurezu şi-a început studiile muzicale la şcoala de Artă din Câmpulung, în anul 2002. Studiază vioara cu profesorul George Scărlătescu, dar drumul spre muzica de performanţă i-a fost deschis de profesorul Valeriu Rogacev. Din anul 2010 este elevă la liceul de Muzică “Tudor Ciortea” din Braşov unde studiază vioara cu profesoara Elena Lepădătescu. A obţinut numeroase premii la Olimpiadele şi Concursurile Naţionale de interpretare instrumentală.

,,M-am orientat spre astfel de concursuri deoarece este bine pentru un instrumentist să ştie la ce nivel se află în momentul respectiv, şi să fie astfel capabil să realizeze progresul făcut de-a lungul unei perioade de timp, sau chiar regresul. Totodată iei contact cu elevii din alte licee de muzică şi le observi pregătirea muzicală din care îţi poţi însuşi lucruri benefice pentru propria-ţi dezvoltare. Cel mai important lucru pentru un muzician este acela de a transmite publicului emoţiile şi mesajul lucrărilor interpretate, lucru înfrânat de cele mai multe ori datorită emoţiilor scenice. De aceea, concursurile, cât şi recitalurile au menirea de a roda muzicianul în această artă”, povesteşte Theodora.

Succesul european i-a bătut la uşă

Theodora a urmat cursuri de masterclass cu Octavian Raţiu, Mihai Craioveanu, iar din anul 2012 este membră a orchestrei europene de tineret “Wonderful Youth Orchestra” condusă de maestrul Igor Coretti Kuret. Colaborează alături de profesorul Steffen Schlandt, organistul bisercii Negre din Braşov la festivalurile „Musica Barcensis” şi „Musica Coronensis”. Din anul 2012, urmează cursuri de măiestrie violonistică cu violonistul Florin Ionescu-Galaţi. Cei care o cunosc spun despre Theodora că este un model pentru cei care vor să studieze un instrument şi pentru tinerii muzicieni. Este talentată şi are cele trei mari calităţi necesare unui foarte bun violonist: seriozitate, permanenţă şi continuitate în studiu, şi dăruire pentru ceea ce face.

Părinţii i-au fost alături

Theodora Ciurezu studiază vioara de la vârsta de 7 ani, părinţii au fost cei care au determinat-o să înţeleagă munca necesară unei cariere în acest domeniu şi au sprijinit-o tot timpul pentru a avea o pregătire muzicală bună, nu numai în ceea ce priveşte vioara. Pe lângă pregătirea instrumentală care trebuie făcută temeinic, este nevoie de o percepţie deschisă şi asupra celorlalte domenii ale muzicii, care se află în strânsă legătură cu interpretarea instrumentală: istoria muzicii, armonie, forme, teorie, orchestră, muzică de cameră etc. Toate acestea sunt necesare pentru a fi un muzician complet. De asemenea, părinţii au ajutat-o şi să ia contact cu mai mulţi profesori de vioară care au avut un rol important în evoluţia sa. Profesorul George Scărlătescu a fost cel care i-a dat primele noţiuni legate de vioară, ca apoi profesorul Valeriu Rogacev să-i deschidă drumul către performanţă. La liceu a întâlnit-o pe profesoara Elena Lepădătescu, care a continuat să o ajute în această direcţie prin atenta sa supraveghere. În prezent Theodora Ciurezu lucrează şi cu violonistul Florin Ionescu-Galaţi, care o ajută în evoluţia sa violonistică. Pe viitor Theodora Ciurezu îşi doreşte să continue studiile la Facultatea de Muzică din Braşov, la secţia Interpretare Instrumentală, urmând ca în viitor să profeseze cel mai probabil într-o orchestră şi să predea vioara.

Ultimele Știri

Super oferta de Digi RCS-RDS România. Abonamente de 1,5 euro plus telefoane mișto

Super oferta de Digi RCS-RDS România. Abonamente de 1,5 euro plus telefoane mișto. Portează-te la DIGI cu mai multe...

Alte știri din aceeași categorie