11.7 C
Campulung Muscel
duminică, 26 mai, 2024

Maestrul cuprului Thury Ştefan a donat icoanele ,,gigant”, mânăstirii Negru Vodă

Alte Știri

La cei 74 de ani ai săi, Thury Ştefan s-a dedicat mai mult icoanelor din cupru, multe dintre ele făcându-le donaţie pe la mânăstirile din judeţul Argeş. Îl iubeşte pe Dumnezeu şi este convins că dacă Tatăl Ceresc l-a înzestrat cu talent, acest ,,dat” al său trebuie să dăinuiască peste ani, în icoane şi tot felul de tablouri. Numai că această artă în cupru costă foarte mult. Din pensia sa modestă, şi cu mulţi oameni cu suflet a reuşit să doneze multe icoane şi racle pe la lăcaşurile de cult. În prezent, aşa cum a promis la sfârşitul anului a finalizat cele două icoane pentru mânăstire Negru Vodă, din Câmpulung. Aceste donaţii în cupru înalte de 1,70 cm, îi reprezintă pe Maica Domnului cu Pruncul şi pe sfântul Ioanichie de la Muscel. ,,Icoanele au fost puse în cele două nişe de la intrarea în mânăstire şi sunt acoperite cu geam şi aici vor rămâne, sute de ani. M-am apucat să lucrez la ele, în urmă cu o jumătate de an, m-am dedicat zilnic asupra lor, cam 3 ore pe zi. Valoarea celor două icoane este substanţială”, a precizat maestrul Thury Ştefan.

Ucenicul l-a ajutat la icoane

Thury Ştefan ne-a mai dezvăluit un secret. De ceva timp are un ucenic şi este foarte încântat pentru că cineva îi calcă pe urme. Este vorba de Ionuţ Stăncescu din Câmpulung, un tânăr care şi-a descoperit această pasiune de curând. Munca tânărului nu se opreşte doar la cupru, în paralel lucrează şi în lemn, din mâinile sale ieşind adevărate opere de artă. Thury Ştefan este hotărât să îi destăinuie tânărului Ionuţ, toate secretele cuprului, numai de el ştiute şi păstrate cu sfinţenie în sufletul său de-a lungul unei jumătăţi de secol, doar, doar, ca cineva să îi pomenească numele peste ani şi ani. Maestrul este de părere că pentru munca în cupru trebuie să fii dotat cu multă răbdare şi pasiune…Pentru ca icoanele să fie finalizate cât mai repede, Ionuţ Stăncescu a muncit şi el alături de Thury Ştefan.

 

 

Ultimele Știri

Cei mai îndrăgiți într-un mega concert Delafun la restaurantul Curtea Veche din Câmpulung Muscel

Cei mai îndrăgiți într-un mega concert Delafun la restaurantul Curtea Veche din Câmpulung Muscel. Deschis recent în orașul de...

Alte știri din aceeași categorie