Mușcat sau nu de urs? Nici victima nu știe cu exactitate!

Mușcat sau nu de urs? Nici victima nu știe cu exactitate!

Mușcat sau nu de urs? Nici victima nu știe cu exactitate! Oamenii legii puși pe jar de un rucărean care nu știe cu exactitate dacă a fost sau nu mușcat de urs.

În noaptea de 5/6 octombrie, angajatul Ocolului Silvic Carpathia, Lupuleț Nicolae a răspuns unei sesizări a viceprimarului Ion Pârnuță (Ro Alert) în jurul orei 00.30. Familia Uretu de la Săticul de Sus a reclamat prezenta unui urs. Nicolae și un echipaj SMURD au ajuns în intervalul 01.15-01.30 la familia Uretu. Lupuleț Nicolae a patrulat de la uzina de apă Clăbucet până la barajul din Săticul de Jos și nu a văzut ursul, nici nu a auzit câini care să mai semnaleze prezența lui. La ora 03.15 echipajul SMURD s-a retras, urmând ca la 03.30 să plece și angajatul FCC, după ce a discutat cu familia Uretu, care, între timp au dat foc unui cauciuc, să lumineze zona. Nu a mai existat nicio altă sesizare în noaptea respectivă.

Duminică, după orele prânzului la 112 s-a înregistrat un apel prin care un bărbat cerea ajutorul medicilor acuzând dureri în zona feței și scalp. Bărbatul pe nume Crinu Duruianu a declarat că a fost mușcat de urs. Acesta a fost preluat de cadrele medicale de la Ambulanță și transportat la spitalul Câmpulung, numai că rănile de pe față nu indică cu certitudine faptul că bărbatul chiar ar fi fost mușcat de urs. A rămas internat în spital pentru mai multe investigații medicale.

În cursul zilei de duminică, 6 octombrie, șeful de District Constantin Simion a aflat de cazul Crinu Duruianu, în intervalul 16.00-17.00, a mers la Satic, unde l-a întâlnit pe cumnatul lui Duruianu, care i-a confirmat că rucăreanul Crinu a venit acasă mânjit de sânge pe față, cu urme la arcadă și bărbie. Nu a fost foarte coerent și nu a putut afla mai multe informații de la el. Simion a mers apoi la stâna din Clăbucet, locația unde familia Duruianu își ține animalele, să afle ce s-a întâmplat. Soția lui Duruianu i-a confirmat lui Simion că soțul ei se află la spitalul din Câmpulung, însoțit de surorile dumneaei, cu răni pe față, dar că nu ne poate spune clar ce s-a întâmplat.

Stâna de la Clăbucet se află pe fondul cinegetic 22 Rucăr, aflat în gestiunea Ocolului Silvic Carpathia din decembrie 2017. Colegii din zonă au încercat să afle detalii concrete legate de acest caz, în calitate de gestionar fond cinegetic, fără succes.

Ocolul Silvic Carpathia va solicita un punct de vedere oficial de la ambulanță și spital în cazul presupusului urs de la Sătic. Dacă se confirmă că a fost și l-a atact pe Duruianu se vor lua măsurile necesare pentru identificare și obținerea derogărilor pentru relocare/recoltare. Dacă a fost apel fals la 112, atunci nu mai e de competența celor de la Ocolul Silvic Carpathia.

Echipa CARPATHIA a răspuns sesizărilor legate de urs și a luat măsurile legale corespunzătoare, aprobate de Ministerul Mediului. A primit derogări pentru o relocare și o recoltare la urși problema, pe care a dus-o la îndeplinire, în perioada august-septembrie 2019. În ultima săptămână, în zona Satic au apărut cazuri noi. Astăzi, 7 octombrie, la primăria din Rucăr se va întruni Comisia pentru a discuta aceste noi cazuri și a parcurge formalitățile legale pentru posibile alte derogări.

About The Author

Related posts