18.5 C
Campulung Muscel
luni, 22 iulie, 2024

Noua lege a pensiilor. Când se dă cea de-a 13-a pensie, la seniori? Vizați sunt 1 milion de români

Alte Știri

Noua lege a pensiilor. Când se dă cea de-a 13-a pensie, la seniori? Vizați sunt 1 milion de români. Pensionarii din România se întreabă însă când va fi aceasta disponibilă și la noi în țară.

Sunt multe persoane care au pensii de doar 1.000 de le pe lună. Iar având în vedere actuala inflație, o a 13-a pensie ar fi într-o oarecare măsură necesară.

Ce vor să facă autoritățile în acest sens? După majorarea de la 1 ianuarie 2024 și recalcularea care urmează în luna septembrie, pensionarii trebuie să știe ce se va întâmpla.

Noua lege a pensiilor. Când se dă cea de-a 13-a pensie, la seniori? Vizați sunt 1 milion de români

Momentan, peste 1 milion de pensionari au o pensie de aproape 1.000 de lei pe lună. Menționăm faptul că pensia minimă actuală este de doar 1.281 de lei și e încasată de o mulțime de persoane.

Lucrurile se vor schimba de la toamnă. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat detalii în acest sens. Ea a prezentat cazul unui pensionar cu indemnizație minimă socială de 1.125 lei.

Potrivit calculelor de la Ministerul Muncii, dacă această persoană are o vechime în muncă de 35 de ani, va primi majorare de 87%, aproape dublu. Astfel, pensia sa va fi una destul de consistentă.

”Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situație în care aveam un pensionar în indemnizație minimă socială care astăzi primea 1.125 lei, de anul viitor pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%, deci aproape se dublează pensia. Este un plus de 1.900 lei”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Ce se întâmplă însă cu a 13-a pensie? Noua lege a pensiilor prevede indexarea anuală cu rata inflaţiei, dar nu şi a 13-a pensie, ca în alte state UE.

Pe de altă parte, autoritățile încarcă să compenseze situația într-o oarecare măsură. Chiar dacă nu se dă a 13-a pensie, se oferă vouchere pentru alimente de șase ori pe an. În acest sens, pensionarii primesc într-o oarecare măsură niște bani pentru a se descurca.

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

3 lucruri esențiale de pus în bagaj pentru un look perfect în concediu

3 lucruri esențiale de pus în bagaj pentru un look perfect în concediu. Cine nu își dorește ca în...

Alte știri din aceeași categorie