4.6 C
Campulung Muscel
miercuri, 6 decembrie, 2023

Nu e de glumă. Ni s-a dat ultimatumul. Trebuie să scăpăm de centralele din case

Alte Știri

Nu e de glumă. Ni s-a dat ultimatumul. Trebuie să scăpăm de centralele din case. Noua directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791 tocmai a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Putem spune deja adio centralelor pe gaz. Nici măcar cele mai eficiente, nu sunt salvate de la regulile aspre ale acestei legi. De acum înainte trebuie să instalați pompe de căldură, dacă doriți să obțineți certificate energetice pentru casele dvs. Noua directivă privind eficiența energetică care tocmai a fost publicată miercuri, 20 septembrie, va intra în vigoare peste exact 20 de zile, scrie elespanol.com.

Chiar și așa, țările vor avea la dispoziție o perioadă de 2 ani pentru a transpune această directivă. Obiectivul pentru 2030 pentru întreaga Uniune Europeană este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020). Pentru fiecare țară, UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată: de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Pentru următorii doi ani, 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%, iar următorii ani (2026 până în 2028) de 1,5%. În cele din urmă, va crește la 1,9% între 2028 și 2030.

Nu e de glumă. Ni s-a dat ultimatumul. Trebuie să scăpăm de centralele din case

Legea prevede ca economiile din noile măsuri implementate, începând cu ianuarie 2024 care presupun arderea directă a combustibililor fosili, să nu fie luate în considerare. Este cazul, așadar, înlocuirii centralelor pe gaz cu altele noi, mult mai performante. Din ianuarie 2026 nu vor fi permise noi măsuri în clădirile rezidențiale. Dar, vor exista scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.

Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare. Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Pasagerii la un pas să rămână fără oxigen, în trenul din perioada interbelică pe ruta București-Câmpulung

Pasagerii la un pas să rămână fără oxigen, în trenul din perioada interbelică pe ruta București-Câmpulung Astăzi, o nouă situație...

Alte știri din aceeași categorie