10.2 C
Campulung Muscel
marți, 27 februarie, 2024

Nucile de săpun au ajuns şi în Câmpulung

Alte Știri

Muscelenii care au aflat de nucile de săpun ce pot fi folosite cu încredere în locul detergentului de rufe au acum posibilitatea să le achiziţioneze de la magazinul naturist situat lângă primăria Câmpulung şi blocul rechinilor. Farmacistul Anca Rusu ne-a dezvăluit câteva detalii despre nucile de săpun care au fost solicitate de clienţii cu pielea sensibilă dar şi de cei care au ajuns să îşi facă în casă tot felul de creme, şampoane, detergenţi cu ajutorul nucilor de săpun.

Ce sunt nucile de săpun?

Nucile de săpun sunt fructele arborilor din specia Sapindus care cresc în Asia de Sud Est, mai ales în India şi Nepal, sunt 100% naturale şi vegetale. Fructele sunt uscate la soare, li se scot sâmburii, aceasta fiind şi singura intervenţie umană. Cele mai bogate în saponina (substanţa care are efect de curăţare atunci când este eliberată în apă caldă) sunt cele care provin de la arborele Sapindud Mukkorosi.

Cojile pot fi introduse într-un săculeţ de bumbac în cuva maşinii de spălat împreună cu rufele şi pot fi utilizate de 2-3 ori, în funcţie de duritatea apei şi temperatura la care se spală, ceea ce le face foarte economice. Pentru spălarea rufelor albe sau deschise la culoare este recomandată adăugarea bicarbonatului de sodiu alimentar.

De asemenea, prin fierbere se poate obţine o soluţie care poate fi folosită atât la spălarea rufelor, a vaselor, pentru curăţenia întregii case, dar şi pentru igiena personală sau a animalelor de companie, ca şampon sau săpun lichid. Soluţia poate fi utilizată simplă sau se pot adăuga uleiuri esenţiale, uleiuri vegetale sau alte ingrediente cosmetice pentru a personaliza un produs în funcţie de dorinţele şi nevoile fiecăruia.

După utilizare pot fi folosite în grădină ca îngrăşământ, deoarece sunt biodegradabile şi nu poluează mediul înconjurător.

Neavând adaosuri chimice este recomandată utilizarea lor de către persoanele care au pielea sensibilă precum copiii, de către cei care suferă de alergii sau boli de piele precum psoriazisul.

Un kilogram de nuci de săpun ajunge pentru un an întreg

Un kilogram de nuci costă în jur de 50 lei. Am făcut un calcul şi un kilogram de nuci de săpun, dacă sunt folosite doar pentru spălarea rufelor (de 3 ori pe săptămână, maşini normale de 5 kg de rufe), ajung un an de zile. Dacă se utilizează sub formă de lichid perioada este mai scurtă. Utilizarea nucilor de săpun nu este o ştiinţă exactă, fiecare utilizator vine cu idei proprii, am clienţi care au realizat singuri diverse combinaţii şi au propriile reţete şi modalităţi de folosire a nucilor de săpun, de aceea un calcul exact este greu de făcut”, explică farmacistul Anca Rusu.

Nucile de săpun înlocuiesc balsamul de rufe

Ce nu ştiaţi despre nucile de săpun că ele sunt potrivite pentru orice tip de ţesături şi elimină necesitatea folosirii unui balsam de rufe.

Nucile de săpun ajută la păstrarea intensităţii culorilor, pot fi folosite pentru spălarea oricărui tip de ţesături: bumbac, mătase, lână, vâscoză. După spălare rufele sunt moi şi au un miros neutru, nemaifiind necesară utilizarea unui balsam de rufe.

Nucile de săpun au şi proprietăţi antibacteriene.

Ajută maşinile de spălat

Nucile de săpun prelungesc perioada de viaţă a maşinilor de spălat. Fiind un produs natural, nucile de săpun nu sunt agresive pentru maşinile de spălat sau pentru sistemul de ţevi.                                                                                  

 

Ultimele Știri

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc…

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc... Luni în...

Alte știri din aceeași categorie