O localitate din nordul județului Argeș are poduri celebre. Podul mișcător – locul copilăriei multor generații. Cei de la
Centrul de Informare și Promovare Turistică Dâmbovicioara au tot vorbit despre podul de piatră – un monument istoric construit între anii 1881 și 1886 – dar și despre noul pod în formă de arc, inaugurat în 2023, ambele situate în satul Podu Dâmboviței (comuna Dâmbovicioara), peste râul Dâmbovița.
Însă, între aceste două poduri, se află și un pod de lemn, amplasat pe vechiul traseu, folosit înainte de construirea DN73, pe teritoriul localității noastre.
Desigur, cel din imagine este o construcție mai recentă, însă prin locul acesta treceau odinioară localnicii și carele ce făceau schimbul de mărfuri dintre Transilvania și Țara Românească.
„Drumul vechi pornea de sub Posada, se lăsa în Gârlă (n.a. râul Dâmbovița), se trecea prin ea și ieșea în șoseaua națională, pe lânga Crucea lui Brâncoveanu, mergea pe lângă părăul Orății, urca pe Podu Aninii , apoi roată până la Cetate”.
(Gheorghe Cojocaru, 84 de ani, sat Podu Dâmboviței, 2020).
Această relatare privea sectorul de drum ce traversa, până în anul 1891, satul Podu Dâmboviței, între Rucăr și Dealul Sasului.” (informații preluate din Monografia comunei Dâmbovicioara, autor Ion Busuioc)
Lucrările la Calea Câmpulung-Giuvala (Fundata), unde au fost folosite trupe de geniu și lucrători specialiști italieni, au început în 1869 și au fost finalizate în 1891. (cap. I. Rețeaua rutieră/ Drumurile)
Fotografie: Georgiana Anghel