11.7 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 25 mai, 2024

Pactul ministrului Andrei Gerea cu minerii de la Sucursala CNU Suceava

Alte Știri

Vineri, 30 ianuarie 2015, delegația Ministerului Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, condusă de Ministru Andrei GEREA, s-a deplasat la Sucursala Suceava a Companiei Naționale a Uraniului pentru a lua act de revendicările minerilor de la exploatarea Crucea. În urma negocierilor, la care au participat și președintele Consiliului Județean Suceava împreună cu reprezentanți ai Ministerului Muncii F.P.S.P.V., s-a ajuns la un acord, condițiile fiind statuate în cadrul unui  protocol semnat de toate părțile implicate. Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul a salariului pentru angajații din subteran și pentru cei de la stațiile de preparare, în așa fel încât minerii să beneficieze de creșterea veniturilor începând cu data de 01 februarie 2015.  Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfințită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paște, Ziua Mineritului și de Crăciun.

În urma discuțiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentației privind modul de calcul al pensiei, precum și pregătirea documentației în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei mesei antidot. Semnarea protocolului pune capăt celor cinci zile de proteste ale salariaților de la sucursala CNU Suceava, pentru perioada 26-30 ianuarie personalul sucursalei urmând a fi pontat în concediu de odihnă.

”Înțelegem condițiile grele în care se desfășoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensarea a eforurilor și a expunerii la un mediu neprielnic sănătății sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenție punctele care ne-au fost semnalate și cu siguranță vom susține viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector. De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relațiilor de muncă și a condițiilor de securitate în muncă” a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri.

Ultimele Știri

Cei mai îndrăgiți într-un mega concert Delafun la restaurantul Curtea Veche din Câmpulung Muscel

Cei mai îndrăgiți într-un mega concert Delafun la restaurantul Curtea Veche din Câmpulung Muscel. Deschis recent în orașul de...

Alte știri din aceeași categorie