Pentru prima dată la Lerești s-au organizat ceremonii fără militari de Ziua Armatei Române
Pentru prima dată la Lerești s-au organizat ceremonii fără militari de Ziua Armatei Române

Pentru prima dată la Lerești s-au organizat ceremonii fără militari de Ziua Armatei Române

În cei 4 ani din mandatul care s-a încheiat primarul Marian Toader a acordat o atenție deosebită cinstei, jertfei militarilor morți, răniți pe câmpurile de luptă. Numai că, până anul acesta ceremoniile militare și religioase erau organizate de Garnizoana Câmpulung în colaborare cu autoritățile locale.

Anul acesta după 76 de ani de când Armata Română a eliberat și ultima localitate românească de sub ocupație străină, orașul Carei, moment care a marcat eliberarea integrală a teritoriului naţional, la Lerești pentru prima dată autoritățile locale în colaborare cu Asociația Cultul Eroilor subfiliala Lerești au organizat ceremonia de depunere de coroane la cele șase monumente ale eroilor din comuna Lerești. Acestora li s-au alăturat și elevii școlilor din localitate.

Participanții au respectat toate măsurile de protecție sanitară pentru prevenirea răspândirii Sars-Cov-2, manifestările fiind organizate într-un cadru restrâns.

,,Este pentru prima dată în istoria modernă a acestei așezări, din 1967 de când sunt eu în Lerești, de Ziua Armatei sunt omagiați eroii și sunt depuse coroane de flori la monumentele lor. Este o inițiativă lăudabilă, de a marca așa cum se cuvine această zi memorabilă. Actul de educație patriotică suferă enorm datorită bâlbelor din anii trecuți. Cei de astăzi avem menirea de a îndrepta aceste lucruri, pentru că este vorba despre istoria noastră. Eu în calitate de președinte al Filialei a Societății de Științe Istorice din România sprijin acțiunile din Lerești dar și pe cele ale primarilor din zona Muscel.

Anul viitor vor fi reabilitate și alte monumente de pe raza localității dar și fântânile monument care se găsesc pe raza așezării sunt importante pentru că au fost ridicate în anii 1946 înainte de încheierea Conferinței de la Paris după cel de-al Doilea Război Mondial când României i s-a interzis la propunerea și susținerea sovietică de a ridica monumente soldaților căzuți pe fronturile de luptă”, a declarat profesorul Ion Oană.

Pe 25 octombrie, militarii români din ţară, dar şi de pe fronturile din lumea întreagă, sărbătoresc Ziua Armatei. 

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.  

About The Author

Related posts