7.2 C
Campulung Muscel
marți, 23 aprilie, 2024

Poliţiştii argeşeni sunt la datorie în minivacanţa de Sfânta Maria!

Alte Știri

Poliţiştii argeşeni sunt la datorie în minivacanţa de Sfânta Maria!

Peste 240 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în minivacanța prilejuită de sărbătoarea Sfintei Maria, pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, dar și pentru menţinerea fluenţei traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, astfel încât cetățenii să petreacă minivacanța în linişte şi siguranţă. 

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș sunt la datorie, în serviciul comunităţii, în perioada  15 august a.c.- 18 august a.c., pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, protejarea patrimoniului şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Astfel, peste 240 de polițiști, cu peste 100 de autospeciale vor acționa zilnic în teren. 157 dintre aceștia sunt de la structurile de ordine publică, 58 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind din structurile de investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Pe drumurile publice, pe principalele artere din zonele turistice și pe traseele de acces către aceste zone, poliţişti de la rutieră vor acţiona pentru menţinerea fluenţei traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, în general a celor generate de excesul de viteză. În acest context vor fi amplasate zilnic în trafic, în medie, 10 aparate radar.

O atenție deosebită se va acorda drumului național 7 C, în special pe ruta Pitești – Curtea de Argeș, dar și la limita cu județul Sibiu, unde se așteaptă o afluență mare de turiști. În această zonă se va acționa împreună cu polițiștii din cadrul I.P.J. Sibiu.

Totodată, pe timpul minivacanței, polițiștii vor desfășura activități în domeniul menținerii și asigurării ordinii publice, prevenirii violenței stradale, al siguranței rutiere, precum și pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor economico-financiare.

Poliţiştii specializați în investigarea criminalității economice vor acţiona, împreună cu alte autorităţi ale statului, după caz, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către unităţile de alimentaţie publică şi de cazare a turiştilor.

De asemenea, în scopul prevenirii producerii unor evenimente negative, poliţiştii vor intensifica controalele desfăşurate la societăţile comerciale, pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind paza obiectivelor şi sistemele de pază.

Polițiștii argeșeni recomandă: 

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie poliţiştii argeșeni recomandă conducătorilor auto să adopte în permanență o conduită preventivă în trafic, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri, să dea dovadă de răbdare, politețe față de ceilalți participanți și să acorde atenție celorlalte categorii – pietoni, în special copii, bicicliști, motocicliști.

Înainte de începerea deplasării, interesați-vă cu privire la traseul care urmează a fi parcurs, la condițiile meteo-rutiere și starea părții carosabile, verificați funcționarea sistemelor de siguranță din dotarea autovehiculului și respectați eventualele semnalizări temporare sau restricții de circulație întâlnite cu ocazia deplasării.

Pe timpul călătoriei cu autovehiculul, recomandăm şoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze distanţa de siguranţă în mers, pentru a putea opri în siguranţă şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

Atunci când circulați prin zone aglomerate sau cu trafic pietonal intens, reduceți viteza până la limita care să vă permită să nu fiți surprinși de eventuale obstacole. Pietonii sunt sfătuiți să se deplaseze numai pe trotuar sau acostament, iar traversarea să se facă numai prin locurile special marcate, după ce s-au asigurat că intenția a fost observată.

Atenție la bunuri!

Specificul furturilor din buzunare constă în faptul că locul de acţiune este un spaţiu restrâns, de regulă favorizat de aglomeraţie, poziţia hoţului fiind permanent riscantă.

În general, noaptea se fură din gări, din trenuri, iar ziua în mijloacele de transport în comun, magazine, pieţe, dar numai la anumite ore, atunci când oamenii merg spre serviciu sau spre casă, sunt grăbiţi, hoţii profitând de neatenţia acestora.

Comportamentul neadecvat caracterizat prin neglijenţă, ignoranţă ”ajută” la comiterea acestui gen de fapte. Exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid „scut” împotriva hoţilor şi a altor genuri de infractori.

Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de următoarele sfaturi:

 

În mijloacele de transport în comun:

  • când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră;
  • evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia vă este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare;
  • dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul;
  • poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp şi un element fix în autovehicul;
  • dacă vă aşezaţi pe scaun, ţineţi bagajele în braţe, în nici un caz spre exterior ori spre vecinul de scaun;
  • când poziţia unui călător vă impune să vă îndepărtaţi de bagaje, sau să vă schimbaţi poziţia, evitaţi-l;
  • nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele da transport în comun;
  • nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizitate de către hoţi;
  • dacă transportaţi sume mari de bani, evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun; apelaţi la o cunoştinţă cu autoturism, sau luaţi un taxi, de preferat de la o companie cunoscută, de notorietate, unde vă veţi aşeza pe locurile din spate;
  • dacă sunteţi obosiţi, evitaţi să vă aşezaţi pe scaun, pentru a nu adormi;
  • dacă circulaţi la ore târzii, când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere.

La cumpărături:

  • evitaţi aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, gări, autogări și magazine.
  • portmoneul nu se aşează niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere, iar geanta nu se ţine în coş;
  • feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii;
  • când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;
  • dacă stați la o coadă priviți cu atenție celelalte persoane; dacă simțiți că asupra dumneavoastră se face pressing la coadă în magazine sau că cineva s-a instalat în fața dumneavoastră și v-a acoperit vederea, verificați imediat geanta și locul unde tineți portofelul;
  • acordați o mai mare atenție poșetei decât plaselor de cumpărături; siguranța poșetei să fie o grijă permanentă pentru dumneavoastră; când faceți diferite plăți sau cumpărături nu scoateți tot teancul de bani ci numai suma care trebuie;
  • țineți geanta în față, protejând-o cu mâna;
  • mare atenţie la persoanele care se înghesuie numai la raioanele unde este aglomeraţie şi rar cer să examineze un lucru;
  • nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea;
  • nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei;
  • nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc;
  • nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani;
  • urmăriţi cu atenţie persoanele care transportă, ca din întâmplare, obiecte de îmbrăcaminte sau plase goale pe mână; un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când „operează”, ca să-şi ascundă mâna de privirile străine;
  • aveți grijă la folosirea cardurilor, la extragerea de numerar din bancomate; există riscul să fiți urmărit și să vă fie sustrasă suma de bani;
  • nu ezitaţi să luaţi atitudine atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni;
  • reclamaţi Poliţiei cazurile de prindere în flagrant a hoţului pentru a curma activitatea infracţională a acestuia.

 

Ultimele Știri

Vouchere pentru cei cu pensii mici. Ajung Direct prin Poștă

Vouchere pentru cei cu pensii mici. Ajung Direct prin Poștă. Se dau bani în plus de Paște. Cine sunt...

Alte știri din aceeași categorie