17.4 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

Porcul danez l-a băgat pe un argeşean, în Topul Zootehniştilor din România!

Alte Știri

Este singurul argeşean care a ajuns în Topul Zootehniştilor din România în anul 2015. A primit recunoaşterea de ,,Fermierul anului”, după ce în urmă cu zece ani, Ionel Chiriac, directorul unităţii Danbred Argeş a pus pe picioare o fermă de porci. Reuşita proiectului său ambiţios a fost posibilă ca urmare a unui parteneriat cu o companie daneză de selecţie suină, cu o experienţă de aproape trei decenii. Managerul Ionel Chiriac a făcut ca în unitatea pe care o gestionează să existe tehnologii performante, de ultimă generaţie. Această tehnologie performantă are în componenţă sisteme de ventilaţie, încălzire şi răcire. Aşa se face că temperatura şi umiditatea sunt permanent verificate şi optimizate conform condiţiilor necesare suinelor. Sistemul de răcire, spre exemplu, asigură pe timpul verii o temperatură cu şase grade mai puţin decât în mediul exterior. Un alt sistem de ultimă generaţie este cel de depozitat şi împrăştiat dejecţii. În dotarea acestuia intră laguna de depozitare a materiilor fecale amenajată cu membrane de protecţie. Dejecţiile de aici sunt folosite pentru fertilizarea terenurilor agricole. Tot în categoria tehnologiilor performante intră şi sistemele de furajare şi adăpare. În prezent, unitatea Danbred Argeş are un efectiv de 4.000 de scroafe. Produce aproximativ 50.000 de grăsuni pentru abator şi alte 6.000 de capete tineret pentru comercializare. Porcii graşi pleacă spre abatorizare la o greutate aproximativă de 110 kilograme. În sistemul de clasificare a carcaselor, 98% din producţia Danbred Argeş se încadrează în categoria carcaselor clasa E şi 2% în clasa U. Cifra de afaceri anuală se ridică la aproximativ 28 milioane de lei. Rasele crescute aici sunt hibridul Triliniar Danez, obţinut ca urmare a încrucişării raselor Duroc, Landrace şi Yorkshire. Acest hibrid se evidenţiază printr-o calitate a carcasei superioară şi un procent mediu de carne în carcasă de 61%. Are, de asemenea, o viteză de creştere sporită, consum specific redus şi o prolificitate mare – 28 de purcei obţinuţi de la o scroafă într-un an.

 

Ultimele Știri

Ce s-a întâmplat cu cabana Voina din județul Argeș?!

Ce s-a întâmplat cu cabana Voina din județul Argeș?! Aceasta este situată la 20 de kilometri de Câmpulung Muscel....

Alte știri din aceeași categorie