35.2 C
Campulung Muscel
marți, 16 iulie, 2024

Priveliștea uimitoare pe care o văd turiștii dacă urcă la munte

Alte Știri

Priveliștea uimitoare pe care o văd turiștii dacă urcă la munte. Zăpada s-a topit în zonele ceva mai joase, iar în locul ei au răsărit frumoasele brândușe de munte. Astfel, pe lângă aer curat pentru plămâni, turiștii își vor trata și ochii prin fitoterapie.

Brândușa de munte este denumită științific „Crocus heuffelianus” sau „Crocus vernus”. Anul acesta a răsărit ceva mai târziu. Asta din cauza vremii reci și a zăpezilor care au căzut inclusiv în luna aprilie.

Priveliștea uimitoare pe care o văd turiștii dacă urcă la munte

„Mă gândeam acum cum ar fi să vină și olandezii să ne admire brândușele. Așa cum mergem noi să le vedem câmpurile de lalele. Sau japonezii cu cireșii lor! Visuri? Până atunci, munți, liniște, brândușe și Tu”, este mesajul transmis de reprezentanții unei unități de cazare din Bucegi, scriu cei de la adevărul.ro.

O legendă spune că brânduşa de primăvară şi cu brânduşa de toamna, care erau două surori gemene foarte frumoase. Ele au fost alungate în frig de mama lor vitregă.

Pe una a alungat-o primăvara, când afară era frig, iar pe cealaltă toamna spre iarnă. Văzându-le atât de mici şi necăjite Dumnezeu le-a transformat în flori.

Brândușele sunt întâlnite în multe masive din țară, cum ar fi Munții Bucegi, Munții Baiului, Munții Iezer- Păpușă, Munții Cernei, Munții Piatra Craiului sau Munții Făgăraș.

Rododendronul este una dintre cele mai frumoase flori

Numit și bujor de munte sau smârdar, Rododendronul este una dintre cele mai frumoase flori, iar obișnuiții muntelui îl adoră pentru felul în care înroșește pajiștile verzi ale munților atunci când se află la momentul de înflorire maximă.

Astfel de peisaje pot fi surprinse pe piciorul sud-estic, după mijlocul primăverii, pe porțiunea dintre Vf. Răteiu și Vf. Leaota. În șaua de la 1980 de metri este un lac de acumulare, care se formează mereu din zăpada topită și apa de ploaie, iar lângă el este o pajiște întinsă, acoperită cu minunatele flori.

Florile de rododendron formează tufe pitice, care nu cresc pe înălțime mai mult de 20 cm. și formează „covoare întregi” de roz. La noi este răspândită specia Rhododendron kotschyi, în zonele de pășune alpină la altitudini de peste 1.500 metri și este o plantă protejată în România, mai scriu cei de la adevărul.ro.

FOTO Asociația Padina – Peștera / Facebook

Ultimele Știri

Cel mai tânăr prefect din România a ascultat problemele locuitorilor din Bughea de Jos

Cel mai tânăr prefect din România a ascultat problemele locuitorilor din Bughea de Jos. Prefectul Dragoș Predescu face vizite de...

Alte știri din aceeași categorie