11.1 C
Campulung Muscel
marți, 21 mai, 2024

Rămăşiţele ,,recunoştinţei” la 25 de ani de la Revoluţie!

Alte Știri

Între 200 de milioane şi un miliard de lei vechi, atât primesc din urmă revoluţionarii din Argeş în virtutea Legii 341, cea „a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989”. Este vorba despre o indemnizaţie lunară reparatorie de care pot beneficia persoanele al căror venit lunar este mai mic decât salariul mediu pe economie aferent anului în care se face plata iar cei care au şi calitatea de pensionar pentru limita de vârstă pe lângă  această indemnizaţie li se acordă şi o indemnizaţie lunară adaugată la pensia pentru limita de vârstă. În condiţiile în care măsura este binevenită pentru cei care în decembrie 1989, şi-au riscat viaţa pentru binele ţării n-au cu ce să-şi trimită copiii la şcoală, problemele apar în momentul în care, legea este confiscată şi deturnată de oportuniştii şi profitorii de meserie. Până la sfârşitul lunii decembrie 58 de revoluţionari din Argeş îşi vor primi sumele care trebuia să le încaseze pe vremea guvernului Boc, dar pentru ei la acea vreme fondurile s-au sistat. Indemnizaţiile restante, în înţelesul OUG 53/2010, înseamnă indemnizaţiile aferente perioadei cuprinse între luna următoare celei în care a fost depusă, la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, documentaţia care a stat la baza preschimbării certificatului doveditor prevăzut de Legea 341/2004 şi luna în care se solicită efectuarea plăţii acestora la casa teritorială de pensii. Eşalonarea acestor indemnizaţii s-a efecutat anual, respectiv în anii  2012 şi 2013 iar în luna decembrie 2014 se va  finaliza plata, în baza acestei eşalonari.

V-aţi întrebat vreodată câţi revoluţionari sunt în Argeş?

La nivelul judeţului nostru sunt înregistraţi oficial peste 300 de revoluţionari care primesc o rentă lunară de peste 400 de euro. Peste o 100 de revoluţionari au fost făcuţi ,,luptători” la apelul bocancilor în zona Muscel. Şeful lor Serafim Cotenescu a fost tras la rost pe oamenii legii, dar cu restul nu s-a întâmplat nimic. Chiar dacă s-au făcut valuri la un moment dat că vor fi chemaţi să dea teză la DNA aceştia stau liniştiţi cu banii în conturi şi cu multe alte beneficii. Un calcul simplu relevă faptul că indemnizaţiile reparatorii ar putea costa statul peste 5 miliarde de lei în fiecare lună. Conform aceleiaşi legi, în afara drepturilor băneşti, revoluţionarii mai au şi alte avantaje cum ar fi transport gratuit pe liniile de transport în comun, 12 călătorii cu trenul anual, la clasa I, scutiri de diferite impozite, alocarea cu prioritate a unor locuinţe din fondul locativ de stat sau atribuirea unor terenuri intra sau extravilane.

 

 

 

Ultimele Știri

Șoc și groază. Care este pensia minimă în România?

Șoc și groază. Care este pensia minimă în România? De la 1 ianuarie 2024, indemnizația socială pentru pensionari este...

Alte știri din aceeași categorie