13.5 C
Campulung Muscel
marți, 16 aprilie, 2024

Rapsodia păstorească cel mai reușit eveniment organizat la Corbi

Alte Știri

Rapsodia păstorească cel mai reușit eveniment organizat la Corbi. Desfășurată în fiecare primăvară de aproape o jumătate de secol, rapsodia este una dintre cele mai longevive manifestări din țară. Manifestarea, intitulată “Rapsodia Păstorească”, este prilejuită de urcatul oilor la munte și a avut loc duminică, 19 mai, în comuna argeșeană Corbi.

Aflată la cea de-a 49-a ediție, sărbătoarea este dedicată, în principal, locuitorilor din zonă a căror ocupaţie de bază este oieritul, dar și oaspeților veniți din mai multe zone ale țării, precum și din Republica Moldova dar și din Franța.

Sărbătoarea locuitorilor comunei de pe valea Râului Doamnei, a debutat în centrul comunei unde Corul Veteranilor din Pitești a susținut un program de cântece patriotice. A urmat parada deschisă de steagul tricolor care are a avut o lungime de o sută de metri purtat de elevii școlii din localitate. Prin fața celor prezenți au defilat ansamblurile foclorice și delegațiile sosite din țară dar și din străinătate. În fruntea alaiului s-au aflat feciori îmbrăcați în costume populare pe frumoși cai de rasă achiziționați tocmai de la Sinaia.

Apoi, toată suflarea și ansamblurile participante au urcat dealul în zona numită “Chilii”, unde a avut loc un program artistic. Păstorii și-au expus oile care au fost admirate de cei prezenți. Crescătorii de animale sunt supărați pentru că se pierde tradiția dacă nu se pun niște legi la punct. Tinerii preferă să plece la muncă în străinătate decât să mai crească animale, pentru că nu au din ce trăi. Nu mai există ciobani și cei care mai practică această meserie sunt neserioși.

Spectacolul a fost deschis de Ansamblul “Ciobănaşul” din Corbi, coordonat de către directorul de cămin Claudia Rotaru, care a executat o suită de dansuri populare locale, acompaniat de tânărul talent Adelina Zamfir, precum şi de formaţia de fluieraşi “Muguraş de fluier”, coordonată de St. Stănciulescu, care au dat probe deosebite de talent, fiind răsplătiţi cu binemeritate aplauze. Prezentarea inspirată – ca de fiecare dată – i-a aparţinut cunoscutei Elena Picu, aceea care cu inteligenţă a ştiut când să-i provoace la dans pe participanţi, astfel încât horele largi s-au întins ca nişte splendide armonici umane!

Diplome de participare invitaților

După ce s-a făcut cuvenita încălzire, primarul Virgil Baciu, care declarase deschiderea oficială a RAPSODIEI PĂSTOREŞTI 49, a început să distribuie diplome de participare invitaţilor prezenţi. Printre ei, o notă inedită a dat-o fostul general Mircea Chelaru, care a venit costumat ca un tarabostes dac din antichitate, de parcă tocmai coborâse dintr-o sculptură de pe Columna lui Traian, din Cetatea Eternă, Roma.

Alţi premiaţi au fost: dr. Ion Săvescu, preşedintele Asociaţiei “Corbii de Piatră”, una dintre cele mai puternice din România, care-l avea ca invitat special pe preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte, ing. Eugen Gonţea, care – la rându-i – a fost premiat, primarii Nicolae Barbu (Valea Iaşului), Gabriel Zăvoianu (Domneşti), Ştefan Benonie (Aninoasa), primarul din Jina – Vasile Beschiu, reprezentat de fiul său, Iliuţă, de Daniel Achim Băluţă (Vaideeni), Bogdan Ştefan (Băbeni), cei moldoveni Gheorghe Cojocaru (Vasilcău), Anatolie Doibani (Baimaclia), Elena Eşanu (Coşcalia, raionul Căuşeni), dar şi alţii care şi-au trimis reprezentanţi, cum a fost cazul cu cel de la Ciufleşti, protopopul Andrei Popovici (Coşcalia, raionul Căuşeni, Republica Moldova) – care a transmis salutul PS Episcop Veniamin, de la Episcopia Basarabiei de Sud, George Simion, candidat independent la alegerile europarlamentare, aprig susţinător al refacerii României Mari şi alţii, cum a fost cazul cu primarul Eugen Mira, din Căteasca-Argeş.

Crescătorii de animale au fost răsplătiți

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale “Corbii de Piatră”, dr. Ion Săvescu, ajutat de juriul ales din timp, a făcut şi în acest an departajarea pe criteriile de specialitate stabilite şi au decis premiile de sute de lei care au fost distribuite proprietarilor de ovine. Fruntaşii premiaţi pe diverse categorii au fost Corneliu Stelian, Dan Crăciun (Nucşoara), Petruţ Vlăsceanu, Petruţ Şuţa, Gheorghe Groşanu, Simion Florin (Ialomiţa), Mihai Oproiu, Adrian Mucenic, primarul Virgil Baciu, Marian Mandea (Bârla-Argeş), Vasile Bădoiu, Liviu Oproiu, Daniela Şuţa, Dorin Săroiu şi Gheorghe Olteanu (Brăduleţ). De remarcat că majoritatea au fost localnici!

Și-au dat întâlnire la ediţia cu nr. 50 de anul viitor

Produsele culinare de mare calitate, băuturile din game diverse, dar mai ales invitaţii speciali la spectacolul de gală care a început la lăsarea serii, în care figurau în program renumiţii solişti Florin Ionaş “Generalul”, Claudia Ionaş, Ionuţ Langa, Daniel Ilie şi Nena Damian, coroborate cu timpul superb, au constituit temeiuri pentru ca mulţi dintre miile de participanţi ce s-au perindat prin punctul “La Chilii” să rămână până la spartul petrecerii. La despărţire s-a urat LA MULŢI ANI, CORBI! şi majoritatea şi-au dat întâlnire la ediţia cu nr. 50 de anul viitor.

 

Ultimele Știri

Totul e GRATIS. Școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare dacă fac acest lucru RAPID

Totul e GRATIS. Școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare dacă fac acest lucru RAPID. Dăm Click pe...

Alte știri din aceeași categorie