20.2 C
Campulung Muscel
luni, 2 octombrie, 2023

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Prăjitura Boema de pe vremuri

Alte Știri

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Prăjitura Boema de pe vremuri. Prăjitură Boema face parte din seria dulciurilor clasice ale cofetăriei romanești.

Rețeta ei a fost consemnată în 1963 în Rețetarul de cofetărie și patiserie. Acest rețetar a fost editat în plin comunism, conține doar ingrediente naturale: unt, frișcă din smântână etc.

De-abia în anii ’80 a început “trucarea” rețetelor prin înlocuirea acestora cu margarină respectiv după ’90 cu frișcă sintetică (zisă vegetală).

REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Prăjitura Boema de pe vremuri

Gândiți blatul de la Amandine se folosește în alte 50 de rețete. Crema de unt cu fondant și cacao apare în vreo 100 de rețete. Glazura de fondant în vreo 200 iar siropul cu rom în aproape toate cele 700.

Într-un laborator de cofetărie ai mereu cantități imense din aceste componente și poți jongla cu ele cum vrei. Aceste prăjituri Boema sunt de fapt niște Amandine cărora li s-a mutat sus, peste glazura, crema de la mijloc și li s-a mai adăugat un mot de frișcă.

Prăjitură Boema se făcea pe vremuri cu blatul maro-roșcat colorat cu zahar ars (făceau economie la cacao). Blatul este dens și foarte dulce.

Crema de ciocolată am preparat-o rapid după aceasta rețetă (fără ouă). Este o cremă pe bază de sirop de zăhăr, fină, onctuoasă, cu gust intens de ciocolată (mai ales dacă folosiți ciocolată amăruie cu măcar 50% cacao).

În rețeta de cofetărie de mai sus crema prăjiturii Boema se face cu fondant de cacao amestecat cu unt. În fond cam tot așa ceva dar mai ieftin.

 

Ultimele Știri

Anunț important din partea APĂ CANAL 2000

S.C. APĂ CANAL  2000  S.A.  aduce la cunoștință utilizatorilor care sunt potențiali poluatori prin natura activităților desfășurate și implicit...

Alte știri din aceeași categorie