S-au împlinit 90 de ani de la înființarea CBRN Câmpulung. VIDEO
S-au împlinit 90 de ani de la înființarea CBRN Câmpulung. VIDEO

S-au împlinit 90 de ani de la înființarea CBRN Câmpulung. VIDEO

Vineri, 7 mai, Centrul de Perfecționare Apărare CBRN Câmpulung a sărbătorit 90 de ani de la înființare. Au fost împărțite plachete aniversare, iar drapelul de luptă a fost decorat cu emblema de onoare a Statului Major al Apărării.

La festivitate au luat parte invitați de seamă din cadrul Statului Major al Apărării, Centrului Național Militar  de Comandă, Statului Major al Forțelor Terestre, administrației publice locale precum și foști comandanți ai unității de la Câmpulung. Manifestarea a debutat cu primirea onorului și intonarea imnului național. A urmat serviciul religios și câteva mesaje ale reprezentanților instituțiilor militare și publice. Ceremonia a luat sfârșit cu defilarea militarilor din cadrul batalionului Centrului de Perfecționare.

Pe parcursul celor 90 de ani de funcţionare, Centrul de Perfecţioanare Apărare CBRN ,,Muscel” a contribuit la elaborarea şi fundamentarea principiilor tactic-operative de ducere a luptei, în condiţiile întrebuinţării armelor de distrugere în masă chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

De asemenea, a avut un aport deosebit la elaborarea actelor normative în domeniul armei Apărare CBRN, precum şi la modernizarea, proiectarea, omologarea şi experimentarea unor echipamente de apărare CBRN.

Această instituţie militară a asigurat pregătirea şi a participat, cu efective şi specialişti, la desfăşurarea unor operaţii de stabilitate şi de sprijin în Somalia, Angola, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Afganistan şi Irak, iar în Kuwait în cadrul “Coaliţiei împotriva Irakului” la singurul război în care a fost iminentă întrebuinţarea armelor chimică şi biologică.

Centrul de Perfecţionare Apărare CBRN ,,Muscel” a devenit o unitate fanion în domeniu, o „centrală intelectuală” în creuzetele căreia ard, se topesc şi se recompun ideile, teoriile, concepţiile, principiile, metodologiile şi normativele care guvernează această armă.

About The Author

Related posts