13.5 C
Campulung Muscel
joi, 30 mai, 2024

Se dau bani mulți pentru cei care au în îngrijire un vârstnic

Alte Știri

Se dau bani mulți pentru cei care au în îngrijire un vârstnic.

Concret, cei care, prin semnarea acestui contract, devin îngrijitori ai unei persoane vârstnice, inclusiv din familie, vor primi o indemnizaţie.

Aceştia vor putea beneficia de un program de lucru de jumătate de normă și de o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0.

Potrivit legii, îngrijitorul informal este persoana necalificată, membru al familiei. Rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea activităților de bază. Dar și instrumentale ale vieții zilnice de către persoana care și-a pierdut autonomia funcțională.

Se dau bani mulți pentru cei care au în îngrijire un vârstnic

Potrivit Avocatnet.ro, aşa cum apare în Legea-cadru nr. 153/2017, salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0 este de 2.535 lei.

Așadar, indemnizația brută acordată îngrijitorilor informali care muncesc și au, în același timp, grijă de o persoană vârstnică ar fi de 1.268 de lei. Pentru a putea primi această indemnizație, îngrijitorii informali trebuie să aibă un contract încheiat cu serviciul public de asistență socială.

Legea prevede că îngrijitorul informal care îşi asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate în situaţia de dependenţă sociomedicală, stabilită conform grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, poate beneficia de program lunar de lucru redus, de o jumătate de normă, cu asigurarea plăţii, din bugetul local, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistenţă socială, a unei indemnizaţii echivalente cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu stabilit potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru gradaţia 0, prevederile art. 35 din această lege aplicându-se în mod corespunzător”, arată legea promulgată de către şeful statului.

Ultimele Știri

ARGEȘ. Până la sfârșitul săptămânii are loc o manifestare unică în peisajul teatral românesc

ARGEȘ. Până la sfârșitul săptămânii are loc o manifestare unică în peisajul teatral românesc. Este vorba despre Festivalul Internațional...

Alte știri din aceeași categorie