8.2 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

SIMPOZION: Răspuns la binele făcut de Noica tinerilor din Câmpulung

Alte Știri

Recent a avut loc la Câmpulung un simpozion dedicat lui Constantin Noica și Lucian Blaga. Simpozionul a venit ca un răspuns la binele făcut de Noica tinerilor din Câmpulung.

Muzeul Municipal Câmpulung a găzduit o sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată, deopotrivă, lui Constantin Noica şi Lucian Blaga. Evenimentul cultural a fost organizat de Asociaţia Multiculturală „Nicu Hagi”, Primăria Câmpulung şi Asociaţia Literară „Mihai Eminescu”, din Bucureşti.

Simpozionul, intitulat „Constantin Noica, Lucian Blaga. Interferenţe filozofico-literare”, a debutat la fel ca în anii precedenţi și a fost moderat de profesorii universitari Constantin Barbu (Craiova), Marin Diaconu (Bucureşti), Anca Sârghie (Sibiu) şi Ion Ceapraz (Timişoara).

„Dacă este sfârşit de septembrie, dacă frunzele argintii au început să cadă, aşa cum, acum 70 de ani, pe aleile oraşului nostru se aşterneau paşii marelui filozof Constantin Noica, înseamnă că suntem la simpozionul Constantin Noica, simpozion care a intrat deja în tradiţie la Câmpulung. Simpozionul de anul acesta poartă denumirea „Constantin Noica, Lucian Blaga. Interferenţe filozofico-literare”. El este organizat de Asociaţia Multiculturală „Nicu Hagi”, împreună cu Primăria Municipiului Câmpulung, Muzeul Municipal şi Asociaţia Literară „Mihai Eminescu”, din Bucureşti. Moderatorii evenimentului sunt doamna profesor universitar Anca Sârghie, de la Sibiu şi domnul profesor universitar Marin Diaconu, de la Bucureşti. Avem, de asemenea, oaspeţi de seamă din domeniu, iar simpozionul nostru se doreşte a fi la înalt nivel academic. Acest simpozion se vrea ca un răspuns al comunităţii noastre din Câmpulung la binele pe care marele filozof Noica l-a făcut tinerilor din comunitatea noastră, într-o perioadă foarte grea a existenţei sale, când a fost în domiciliu obligatoriu la Câmpulung, fără niciun mijloc de existenţă, dar, cu toate acestea, a avut mărinimia şi ne-a ajutat foarte mult. Nu putem uita lucrul acesta, este şi motivul pentru care acest simpozion se vrea un răspuns la acest bine pe care ni l-a făcut şi pe care noi nu l-am uitat nici după 70 de ani”, a declarat preşedintele Asociaţiei Multiculturală „Nicu Hagi”, Emil Hagi, în deschiderea manifestării.

Sesiunea de comunicări a continuat sâmbătă, de la ora 10.00, punându-se accent pe fenomenul românismului la cei doi mari oameni de cultură şi contribuţia lor la istoria filozofică şi literară a românilor.

„Sunt, din păcate, din nou în postura ingrată de a vă cere scuze pentru impardonabila absenţă la deschiderea din anul acesta a simpozionului dedicat lui Constantin Noica. Şi nu vă pot decât mulţumi tuturor că această continuă preocupare va rămâne în atenţia dumneavoastră, a tuturor. Acelaşi gând bun se îndreaptă şi către organizatorii şi numeroşii sponsori ai evenimentului, care arată fără niciun echivoc tuturor că în Câmpulung cultura autentică şi substanţială este sprijinită. Întorcându-ne la subiect, nu pot decât să felicit curajul organizatorilor pentru alegerea temei, pentru că, dincolo de punctele convergente ale operele celor doi gânditori în materie literară sau memorialistică şi contribuţia lor la istoria filozofică şi literară a naţiei sistemele şi abordările atât de diferite ale celor doi în filozofie, fac, într-adevăr, o astfel de discuţie, o provocare. Putem vorbi de fenomenul românismului la cei doi mari gânditori sau despre abordarea ontologică a celor doi filozofi. Dar ambii, indubitabil, sunt tributanţi filozofiei germane şi din această moştenire o localizare a subiectului pe coordonate naţionale ancorate într-un etos local. Nu întâmplător, moştenirea ortodoxă poate fi făcută responsabilă de aceasta. Şi chiar dacă parcursul metafizic al celor doi a urmat căi diferite în materie, cred că liantul care poate pune împreună cele două sisteme filozofice, din păcate doar unul dintre ele finalizat, este acest spaţiu cultural absolut inedit în istoria ideilor căruia ambii gânditori sunt datori, şi nici măcar nu au făcut un secret din asta”, a fost mesajul directorului Muzeului Municipal, Alexandru Oprea, citit de Sanda Safta.

Ultimele Știri

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel. Banca Transilvania a făcut un...

Alte știri din aceeași categorie