-0.4 C
Campulung Muscel
duminică, 10 decembrie, 2023

Știați că în România există cel mai mare lac helioterm din lume?

Alte Știri

Știați că în România există cel mai mare lac helioterm din lume? Este cunoscut faptul că România dispune de locuri impresionante, însă stațiunea din România pe care cu siguranță nu ai vizitat-o reușește să îți ofere un peisaj mai spectaculos decât oricare alta din Grecia.

Acest loc este unul unic din România și reușește să atragă mii de turiști anual. Lacul Ursu mai este denumit și Marea Moartă a Transilvaniei, iar odată ajuns aici te vei simți mai bine decât în Grecia sau orice alt loc vizitat anterior.

Acest loc se regăsește în stațiunea Sovata, iar lacul de aici este singurul de tipul helioterm din Europa. Suprafața lacului măsoară 40.000 de metri pătrați, având o adâncime de 18 metri, iar salinitatea sa este de 300 de grame/litru.

Acest lac helioterm are cea mai mare concentrație din lume, iar salinitatea sa este similară cu cea a Mării Moarte din Israel. Lacul este unic în Europa, iar fenomenul natural care are loc aici constă în faptul că apa sărată este protejată de un strat protector de apă dulce.

„Concentraţia salină este maximă la baza lacului, precum şi la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius şi chiar peste. Tot la această adâncime există concentraţia maximă de hormoni estrogen şi progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberaţi în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina”, a declarat balneologul Suzana Pretorian pentru adevarul.ro.

Stațiunea din România care este unică în Europa

Oamenii de știință au stabilit cu exactitate că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, în data de 27 mai, luând locul unei vechi pășuni. În trecut, acolo curgeau două pârâie care dispăreau într-o gaură din muntele de sare. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Ce se va întâmpla cu toate cupoanele de transport pentru pensionari?

Ce se va întâmpla cu toate cupoanele de transport pentru pensionari? O inițiativă legislativă spune că tichetele de transport...

Alte știri din aceeași categorie