0.2 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

Strigătul disperat al unui primar:,,Urșii ne atacă copiii” VIDEO

Alte Știri

Deputatul PSD, Simona Bucura-Oprescu a organizat o întâlnire de informare, în data de 15 iulie la Vidraru pentru că este nevoie de o reglementare urgentă în ceea ce priveşte problema urşilor care afectează judeţul Argeş, în special nordul acestui judeţ.

La această întâlnire au participat reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului, ai mass-mediei, oameni de afaceri, dar şi mulți primari, care au împărtăşit soluţii de stopare a acestui fenomen deosebit de grav

Parlamentarul a argumentat că atacurile urşilor s-au înmulţit foarte mult în ultima perioadă, context în care oamenii trebuie ajutaţi să conştientizeze că este nevoie de o reglementare în acest sens.

“V-am invitat să discutăm despre problema urşilor, problemă care afectează vieţile şi bunăstarea tuturor oamenilor locului din Argeş. (…) În problema urşilor este nevoie de reglementare urgentă, dar pentru asta trebuie să ajutăm oamenii să conştientizeze acest lucru. Este important să ajutăm populaţia să perceapă acest pericol, astfel încât să înţeleagă nevoia de măsuri şi de măsuri ferme, rapide care să dea soluţii la această problemă cu care noi ne confruntăm. Argeş se află, în special în zona de nord şi nu numai, sub teroarea urşilor”, a declarat Simona Bucura-Oprescu în cadrul întâlnirii de informare organizate la Vidraru cu presa centrală, la care au fost prezenţi primari din judeţ, crescători de animale, fermieri, medici veterinari, specialişti.

Potrivit unei statistici, prezentate în cadrul discuţiilor, există “o creştere galopantă” a numărului de atacuri ale urşilor. Astfel, dacă în 2017 s-au înregistrat 23 de atacuri ale urşilor, în 2018 s-au înregistrat 31 de atacuri, în 2019 – 167, în 2020 – 184, în 2021, până la jumătatea lunii iulie se înregistrează 197 de atacuri (84 de atacuri fiind în luna iulie).

Dacă nu intervin specialiştii, a atras atenţia deputata, se vor pune capcane, iar urşii vor ajunge să fie omorâţi prin metode proprii, aşa cum s-a întâmplat cu o săptămână în urmă la Petroşani.

Prezent la întâlnire, senatorul UDMR Antal Lorant a afirmat că judeţul pe care îl reprezintă în Parlament, Harghita, are foarte multe probleme şi a adăugat că Ordonanţa de urgenţă care va fi aprobată va fi una “pentru viaţa omului”.

“Ştim că ursul este un animal protejat şi este un lucru extrem de important. Din 2016 nimeni n-a avut curajul să-şi asume nici la nivel de discuţii acest subiect. Ministrul Mediului cel puţin a pornit pe acest drum. Această ordonanţă de urgenţă n-a ieşit doar că domnul Tanczos a avut o dorinţă. Înainte să intre pe masa Guvenului şi să fie aprobată, au avut loc foarte multe consultări. (…) Este important să avem o ordonanţă de urgenţă. Nicio lege nu este perfectă, dar avem un prim pas, ne ocupăm de problematica urşilor”, a spus senatorul UDMR.

Vicepreşedintele Consiliului Județean Argeş, Marius Nicolaescu, a declarat că există soluţii atât în legislaţia europeană, cât şi în cea naţională.

“Avem şi soluţii, care se regăsesc în legislaţia europeană şi naţională. Nu trebuie să inventăm o altă ordonanţă de urgenţă care nu rezolvă problema. (…) Avem Directiva 92 din 1992 a Consiliului Europei”, a arătat Nicolaescu.

Peste 30 de primari de comune şi localităţi afectate de atacuri ale urşilor au făcut un apel public către autorităţi, inclusiv către preşedinte şi premier, pentru rezolvarea situaţiei.

Ionel Dulamă, primarul din Rucăr, a arătat că atacurile au loc concomitent, atât în zona intravilană, cât şi la stânele din zona alpină.

Primarul de la Rucăr, Ionel Dulamă a prezentat situația gravă a urșilor din nordul județului Argeș.

,,La  Rucăr problema urșilor este de mai mulți ani ca și în alte localități. Am trecut prin momente extrem de dificile din 2019 încoace, avem 12 capete mâncate de urs, 6 bovine și 6 ovine, pagubele s-au înregistrat la 7 proprietari lucru grav pentru crescătorii de animale.

Au loc concomitent atacuri atât în zona intravilană cât și extravilană și asta este un lucru extrem de rău. Au loc în același timp atacuri la stânile de pe pășunile alpine. Întotdeauna au fost atacuri dar la stânile din munți când s-au organizat pășuni alpine la peste 1800 de metri.

Acum, ursul atacă direct în localitate, ne atacă copiii, oamenii din comună, ne atacă animalele.

Am avut cetățean care a fost rupt de urs, în anul 2019, nu s-a întâmplat pe raza localității Rucăr, dar acesta era localnic. S-a întâmplat în timp ce lucra la pădure. A stat 40 de zile în spital și nici acum nu mai este bine. Se numește Dan Mușetoiu.

Și eu sunt crescător de animale domestice, dar dacă tot ținem și la cele sălbatice, haideți să le sprijinim și pe cele domestice, cele care în ghearele urșilor sunt neputincioase. Lui Jean Idor i-a mâncat ursul 2 porci în coteț la 3 metri de casă și la 10 metri de drumul național 73, fiind cel mai circulat din zonă. Nu mai sunt restricții. Am discutat cu specialiști din zonă, nu putem transforma grajdurile în fortărețe să nu intre ursul, nu putem să nu mai lăsăm animalele la păscut de frica urșilor. Noi cei de la munte trăim din creșterea animalelor. Pentru noi primarii nu mai este un deranj că suntem sunați după miezul nopții, că ne-a apărut ursul care se plimbă prin localitate. Ne-am asumat acest lucru, de când am depus jurământul.

Am avut un miting organizat la nivelul localității în Rucăr în 2019, am fost cel care mai acuzat individ care produce aceste proteste. Ursul este protejat de lege. Pot eu să intervin să ne facem singuri dreptate într-un stat din U.E în secolul 21. Am cetățeni din comuna Rucăr care m-au rugat să pun întrebarea de ce nu facem 6,7 sanctuare, cum este cel de la Zărnești, folosesc acest cuvânt pentru că cel de rezervație, pune blocaje. La Zărnești nu este împușcat ursul este ținut acolo în sanctuar. Ne este teamă de termeni, adică să spunem că se împușcă ursul, spunem se extrage ursul. Urșii sunt animale dominante care le izgonesc pe celelalte. Asta înseamnă că s-au înmulțit extrem de mult. Animalele noastre domestice nu mai pot păsuna pentru că urșii sunt în ,,coastele” lor. Poate sunt state care au deficit de urși și am putea să îi exportăm pe ai noștri. Pe același criteriu cum au ajuns zimbrii în România să fie duși urșii prin alte țări ca să nu îi împușcăm. Gardul electric a fost un fel de abureală, tot vine ursul și cu el”, a declarat primarul Ionel Dulamă.

Ultimele Știri

Mai e puțin. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei

Mai e puțin. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei. Noua...

Alte știri din aceeași categorie