18.8 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Un pui de urs abandonat a fost găsit în nordul județului Argeș

Alte Știri

Un pui de urs abandonat a fost găsit în nordul județului Argeș. Povestea ursulețului salvat începe în data de 22.02.2021, când, în urma anunțului făcut de către pădurarul Ocolului Silvic Păpușa Rucăr: inginerul Laviniu Terciu, angajat Conservation Carpathia, pe fondul cinegetic 18 Râul Târgului, situat în județul Argeș, pe teritoriul administrativ al comunei Lerești, sprijinit de reprezentantul Ocolului și de către muncitorii forestieri care găsiseră puiul, a preluat ursulețul după analizarea evenimentului și informarea Comisariatului Gărzii județene de Mediu Argeș (cu care am colaborat eficient și operativ).

Conform discuțiilor, muncitorii forestieri care exploatau masa lemnoasă într-o doborâtură de vânt pe terenul proprietate a Obștii Lerești, au observat în zona de lucru vineri, 19.02.2021, un pui de urs nou născut singur, fără ursoaică și au oprit activitățile de exploatare, pentru a nu deranja mai mult zona. Puiul de urs a fost lăsat în pădure pentru a-i oferi șansa ca ursoaica să se întoarcă la el. La reîntoarcerea muncitorilor la lucru luni, 22.02.202, văzând că ursulețul este tot singur și că starea lui era foarte proastă, aceștia au anunțat pădurarul, pe Baciu Tiberiu, iar acesta a anunțat personalul cinegetic Carpathia, cunoscând modul de lucru eficient al echipelor de intervenție Carpathia.

Ursoaica mamă a avut culcușul făcut între doi arbori de molid doborâți de vânt și probabil, când lucrările de exploatare forestieră au început mai aproape, s-a speriat și a fugit.

Din păcate zonele în care arborii sunt doborâți de vânt în ochiuri relativ mari sunt o tentație majoră pentru ursoaice în prag de iarnă, care găsesc în aceste locații zone propice, ascunse și ferite de pericole imediate, pentru a naște pui. Pe de altă parte, aceste zone unde pădurea este doborâtă de vânt sunt, în mare parte, supuse activităților de exploatare forestieră, având în vedere că sunt considerate de legislația silvică ca fiind prioritar și obligatoriu de exploatat. Proprietarul pădurii, ocolul silvic și societățile care exploatează masă lemnoasă sunt chiar obligați să curețe aceste zone cât mai repede.

În continuare, după anunțarea autorităților de mediu, Laviniu, văzând starea proastă a puiului de urs care “abia mai tremura” după spusele lui, l-a transportat pe acesta la medicul veterinar Soceanu Silviu.

După anunțarea și consultarea lui Leonardo Bereczki, specialist recunoscut de la Centrul de reabilitare a urșilor orfani Bălan, județul Harghita, medicul veterinar a început alimentarea și încălzirea de urgență a puiului de urs.

După primul biberon acesta a “înviat” și a adormit ulterior în brațele rangerului FCC.

După întocmirea formalităților, puiul de urs a fost preluat de către Centrul de reabilitare a urșilor orfani de la Bălan, singurul loc unde, puii de urs au șanse să fie crescuți într-un mod în care le cresc șansele de a se întoarce mai târziu în pădure, acolo unde le este locul, în deplină libertate.

Ultimele Știri

Marele anunț la PSD Câmpulung. S-a stabilit candidatul pentru primăria Câmpulung

Marele anunț la PSD Câmpulung. S-a stabilit candidatul pentru primăria Câmpulung. În urmă cu puțin timp, președintele PSD Argeș, Ion...

Alte știri din aceeași categorie