-3.1 C
Campulung Muscel
marți, 18 martie, 2025

Ziua în care a oprit autobuzul în Lerești. Cum a ajuns la urechile europenilor această Salvare care pleacă din nordul județului Argeș

Alte Știri

Ziua în care a oprit autobuzul în Lerești. Cum a ajuns la urechile europenilor această Salvare care pleacă din nordul județului Argeș.

În august, anul trecut, în comuna Lerești din centrul României, a oprit un autobuz special. După ce călătorise deja prin Lituania și Polonia. Acesta a făcut a treia din cele cinci opriri programate în România. Autobuzul având misiunea de a spori gradul de conștientizare cu privire la cancer, atât în ceea ce privește prevenirea acestuia, cât și opțiunile de tratament.

CITEȘTE ȘI. Unde e de găsit cea mai bună stație de încărcare pentru vehiculele electrice în comuna – stațiune turistică luată cu asalt de mii de oameni din toate colțurile țării

„Există o mulțime de bătrâni în această comună, cu doar trei medici de familie și acces limitat la asistență medicală”, spune dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină (InoMed) din București. „Caravana le-a oferit oamenilor de aici ocazia rară de a discuta cu experți.”

În vara anului 2024, caravana Misiunii UE privind cancerul a făcut 15 opriri în Lituania, Polonia și România. Aceasta atrăgând 16.800 de vizitatori. Scopul său a fost să contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor despre cancer, prevenirea și depistarea acestuia, în special în zonele rurale mai îndepărtate.

O problemă de sănătate care nu părea gravă s-a dovedit a fi cancer, care se răspândea în corpul unei tinere 

Caravana face parte din Misiunea UE privind cancerul, care își propune să îmbunătățească semnificativ viața bolnavilor de cancer și a familiilor acestora.

„Ne-am stabilit ca țintă îmbunătățirea vieții a 3 milioane de oameni până în 2030. Adică concentrându-ne pe prevenirea, tratamentul și calitatea vieții pentru pacienții cu cancer. Dar și pe cei care au supraviețuit acestei boli”, spune Joanna Drake, șefa Misiunii UE privind cancerul.

Construirea speranței în rândul locuitorilor din Lerești

Când autobuzul a ajuns în Lerești, oamenii erau pregătiți. Acest lucru s-a datorat relaționării și planificării eficiente desfășurate anterior. Adică ca parte a unei inițiative multinaționale finanțate de UE, numită 4P-CAN și coordonată de Geantă.

Un britanic vrea să cumpere groapa de gunoi unde i-a fost aruncat hard disk-ul cu bitcoini în valoare de 710 milioane €

Scopul echipei 4P-CAN este să implice în mod activ cetățenii și factorii de decizie locali în conceperea și implementarea unor inițiative personalizate de prevenire a cancerului. Face acest lucru printr-o abordare denumită Living Labs (laboratoare vii). Programul prin care colectează și analizează date socio-demografice și de sănătate de la locuitori.

„În ziua în care a oprit autobuzul în Lerești, ne-am activat rețelele de cetățeni și actori locali ai comunității. Cei care au mobilizat oamenii să vină să ne viziteze”, spune Geantă.

Contrabandă cu flamingo roz în Tunisia. Păsările erau învelite în pânză și bandă adezivă, în lăzi cu fân | FOTO

„Pentru prevenirea primară a cancerului, tocmai aceasta ar trebui să fie abordarea. Adică să mergi la nivel de comunitate, să interacționezi cu cetățenii și să înțelegi cum pot fi activate autoritățile locale.”

Mesajul a fost, de asemenea, unul predominant pozitiv. Îmbinând un stil de viață sănătos cu screeningul preventiv și planurile de tratament îmbunătățite, tot mai mulți oameni pot evita efectele cele mai devastatoare ale luptei cu cancerul.

Oficial Google: În cinci ani, vom avea Inteligența Artificială care va putea gândi singură, mai bine decât oamenii

„Ceea ce mi s-a părut interesant a fost accentul pus pe prevenire și nu pe privirea cancerului ca pe o condamnare la moarte”, a spus un vizitator al caravanei din România. „Am întâlnit doi supraviețuitori ai luptei cu cancerul, iar unul dintre aceștia, o fată, a spus că, făcându-și screening anual, a descoperit cancerul într-un stadiu incipient, a urmat tratamentele necesare și corpul ei a reacționat foarte bine. Era plină de viață.”

Pe lângă laboratorul Living Lab din Lerești, un al doilea laborator va fi creat la Plovdiv, în Bulgaria, oferind cetățenilor de acolo posibilitatea de a-și împărtăși atitudinile, percepțiile și comportamentele legate de prevenirea cancerului și un stil de viață sănătos. Continuarea o găsiți AICI.

CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile  Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe Youtube pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Mașină ieșită în decor cu roțile în sus, la ceas de seară. Vremea bat-o vina!

Mașină ieșită în decor cu roțile în sus la ceas de seară. Vremea bat-o vina! Un accident rutier s-a produs...

Alte știri din aceeași categorie