9.2 C
Campulung Muscel
joi, 28 martie, 2024

Ziua Mondială a Contracepţiei: Dreptul tău, este și responsabilitatea ta!

Alte Știri

Ziua Mondială a Contracepţiei: Dreptul tău, este și responsabilitatea ta! Direcţia de Sănătate Publică Argeș derulează în perioada 26 septembrie – 15 octombrie campania pentru  Ziua Mondială a Contracepţiei, având sloganul “Contracepţia: Dreptul tău, este și responsabilitatea ta!”.

Ziua Mondială a Contracepției se celebrează anual la 26 septembrie, urmărindu-se creșterea gradului de conștientizare privind contracepția, prevenirea sarcinilor neintenționate, prevenirea deceselor mamei și copiilor, planificarea familială, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate. Contracepția/planificarea familială (PF) permite persoanelor să decidă asupra numărului dorit de copii și asupra intervalului dintre sarcini.

Beneficiile contracepției/planificării familiale (PF):

  • Prevenirea transmiterii HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală (prezervativul).
  • Reducerea necesităţii avortului, în special a avortului la risc.
  • Prin prevenirea sarcinii neintenționate, contracepția/PF previne decesele mamei și copiilor.
  • Scăderea numărului de persoane fără mijloace de trai sustenabile.

La nivel mondial, 214 milioane de femei de vârstă reproductivă vor să evite o sarcină.

Utilizarea contraceptivelor variază substanțial în întreaga lume, atât în ​​ceea ce privește utilizarea totală, cât și tipurile de metode utilizate.  Exemple de metode moderne includ pilula, dispozitivele intrauterine, implanturile, injectabilele, prezervativele și sterilizarea.

În fiecare an, aproximativ 303.000 de femei mor din cauza complicațiilor în timpul sarcinii și nașterii, aproape toate în țările în curs de dezvoltare. Aproximativ o treime din decesele materne ar fi prevenite anual dacă femeile ar avea acces la contracepție eficientă.

Pe plan internațional, conform Global Health Policy din 2019 se prevede să se îmbunătățească accesul la sănătatea reproductivă și PF la nivel global, prevenind astfel decesele materne și sarcinile neintenționate.

În 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând 41% dintre toate cazurile Uniunii Europene (383 născuți vii), conform datelor Eurostat.

Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul „copiilor cu copii” – mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

În 2017,  cele mai multe nașteri la grupa de vârstă 10 – 14 ani au avut loc în România (383), Bulgaria (129) și Franța (115), iar la grupa de vârstă 15 – 19 ani, în Marea Britanie (14.749), România (12. 641), Franța (10.540) și Germania (10.378).

În județul Argeș, în 2018 s-a înregistrat un număr de 406 nașteri la adolescente (grupa de vârstă sub 18 ani).

Există o corelație directă între vârsta precoce a mamei, care înseamnă și o dezvoltare emoțională, dar și socială, încă incomplete, și lipsa accesului la educație pentru sănătate și la servicii medicale (Salvați Copiii România).

Contracepția/planificarea familială (PF) urmărește conștientizarea importanței cunoaşterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamei și copiilor, spațierea sarcinilor/nașterilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate.

Scopul campaniei: informarea populaţiei generale, în special tinerilor și populațiilor defavorizate, cu privire la importanța metodelor contraceptive pentru a face alegeri corecte legate de propria sănătate sexuală şi reproductivă.

Obiectivele campaniei sunt:

  • creşterea numărului de femei, în special adolescente şi tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive;
  • creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie;
  • creşterea numărului de femei informate asupra serviciilor de sănătate corespunzătoare.
  • scăderea numărului de sarcini nedorite;
  • reducerea numărului de avorturi la tinere, în special.

În perioada ianuarie-septembrie 2018, numărul de avorturi în România a fost de 40.539, comparativ cu 44.000 efectuate în aceeaşi perioadă a anului 2017 (12,0 avorturi ‰ femei fertile în 2018 comparativ cu 13,0 ‰ femei fertile în aceeaşi perioadă a anului 2017).

La nivelul judetului Argeș, din datele furnizate de Serviciul de Statistică al DSP Argeș, o situație comparativă a cazurilor de avorturi în ultimii 3 ani se prezintă astfel:

– total cazuri în 2016 = 1586 cazuri, în 2017 = 1357 cazuri, în 2018 = 1218 cazuri

– din totalul cazurilor, la cerere au fost în 2016 = 978 cazuri, în 2017 = 706 cazuri și în 2018 = 699 cazuri

– cele mai multe cazuri s-au înregistrat la grupa de vârstă 25-34 ani. Și la nivelul judetuui nostru se remarcă o scădere a numărului de avorturi.

În 1994 a fost înfiinţată Reţeaua naţională de planificare familială prin Ordinul nr. 136/1994 al Ministerului Sănătăţii Publice, care a elaborat Programul de Sănătate răspunzător de sănătatea reproducerii.

În judetul Argeș funcționează 9 cabinete de planificare familială, din care 4 cabinete sunt în Pitești; adresabilitatea la aceste cabinete pentru utilizarea metodelor moderne de contracepție este în medie de 2100-3000 beneficiare pe trimestru. S-a constatat că dintre metodele moderne de contracepție în mediul rural sunt utilizate mai frecvent pilulele contraceptive, iar în mediul urban mai frecvent este utilizat prezervativul.

În 2013, Ministerul Sănătății a inițiat elaborarea unui proiect al Strategiei Naționale de Sănătate Publică 2014-2020, în care avortul NU este promovat ca metoda de planificare familială și se pune accent pe PREVENȚIE, atât pentru sarcini, cât și pentru boli.

La nivelul județului nostru acțiunile de informare, educare şi comunicare ce se vor desfășura în cadrul campaniei, mai ales în rândul adolescenților și tinerilor se vor concentra asupra metodelor contraceptive, care pot fi utilizate în planificarea familială și în prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

Ultimele Știri

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel. Banca Transilvania a făcut un...

Alte știri din aceeași categorie