De vânzare… o Casă de Cultură din Muscel!!!

De vânzare… o Casă de Cultură din Muscel!!!

Dacă se vând case, hoteluri, blocuri sau terenuri care sunt grevate de sarcini sau ai căror proprietari nici nu bănuiesc ce li se întâmplă, acum la Câmpulung Muscel, o altă vânzare stârneşte râsul-plânsul oamenilor din comunitate.

Iată cum sună anunţul: Spaţiu comercial 450 mp, Câmpulung Muscel, Centru, Argeş.

Preţ: 400 000 EUR Negociabil.

Caracteristici: la Demisol nr. camere: 2, nr băi: 1, suprafaţa: 450, suprafaţa totală: 450, etaje imobil: 3.

Descriere: Spaţiu comercial 450 mp, Câmpulung Muscel, Centru, Argeş. / Vând SPAŢIU DE PRODUCŢIE Câmpulung. Spatiul: are 450 mp, spatiul este la etajul Demisol, are o incapere, Utilitati: Apa, Canalizare, Curent trifazic, Curte, Contor gaz, Gaz, La sosea, Parcare, Termoficare, Apometre, Imobilul: este de tip Vila, are 3 etaje, imobilul are o inaltime de 25 m, Alte detalii: destinatia recomandata este Sp. de productie, destinatia anterioara este Tipografie, autorizatii/avize toate, facilitati: acces auto , acces TIR. Preţ = 400.000 euro 888 e/mp.

Se vinde pe un site de imobiliare din Muscel… un spaţiu comercial de 450 mp, situat în centrul oraşului. Toţi cei care au observat anunţul au rămas tablou, în fotografie nu e alta decât Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, o clădire care în trecut a găzduit cultura din Muscel, dar care la această oră este conform zicalei, „pe afară vopsit gardul, înăuntru… leopardul”, adică e vopsită pe afară, ba chiar şi orologiul de pe frontispiciu funcţionează, graţie dragostei pentru frumos a unor inimoşi oameni din Câmpulung, Gheorghe Buzatu şi Gheorghe Chiţa. De fapt Gheorghe Chiţa, a achiziţionat dintr-un târg din Paris ceasul şi apoi l-a donat Casei de Cultură, ceas care  acum, după ce  Gheorghe Chiţa a trecut la cele veşnice, aduce aminte de personalitatea lui. Lăsând orologiul, ne întoarcem la ce a mai rămas din clădirea în cauză. După ce treci de biblioteca de la parter, dacă ai şansa să treci de uşă, intri într-un hol ce pare a fi transformat în depozit, iar după ce urci scările impunătoare din faţă dai de o dărâmătură, ceva ce s-a dorit a fi renovat, şi nu s-a mai terminat lucrarea, aşadar, distrus totul…

Am încercat să aflăm ce cred oamenii despre ce a fost, ce este şi nu în ultimul rând, ce ar putea fi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”: „Nu pot să cred, ce să vândă din ea? E clar că suntem de tot râsul, nu numai noi Câmpulungenii, ci toată ţara, la noi se vinde tot, se fură tot, se batjocoreşte România!”, spune o doamnă.

Un fost profesor de matematică, acum pensionar îşi aminteşte de tinereţe: „Era o clădire frumoasă! Atunci când eram fecior veneam aici la concerte în spate, acolo unde acum e parcare, era aici în clădire o frumuseţe, erau camere pentru desen, muzică, era aşa cum ar fi normal să fie şi acum o Casă de Cultură!”. 

Ce se vinde şi cum a ajuns la Tiparg!

Lăsând de-o parte descrierea celei ce în trecut găzduia cultura, ajungem la spaţiul care de fapt se vinde din respectiva clădire.

Pe vremea lui Ceauşescu, pe aripa de Nord a clădirii funcţiona o tipografie. Aceasta dup revoluţie a trecut în proprietatea SC Tiparg, iar mai apoi, societatea s-a privatizat şi a devenit proprietarul mai multor imobile, printre care şi tipografia din Câmpulung.

„Spaţiul acela este al lui Marcel Proca, spaţiul din partea de Nord a clădirii, cel de la parter. Nu ştiu câţi metri pătraţi are spaţiul, dar dacă are 450 mp, nu ştiu, mi se pare mult. Tipografia de pe vremea lui Ceauşescu a fost privatizată după 1989. Apoi pe vremea lui Petre Roman, s-a dat o ordonanţă conform căreia cei care îşi desfăşurau activitatea  în spaţiile respective să devină proprietari. Tipargul a devenit proprietar conform ordonanţei lui Roman, iar Tipargul apoi s-a privatizat şi este al lui Marcel Proca.  E vorba de perioada aia cu MEBO, cu acţiunile, e vorba de anii 90. Oricum, ei nu pot vinde fără să ne întrebe pe noi. Ea face parte dintr-o clădire de patrimoniu. Ea are această calitate, e de patrimoniu. Porţinea de care facem vorbire, nu are subsol, un fel de demisol este sub partea din faţă a clădirii. Nu ştiu dacă e lumină acolo… e discutabil. Despre centrală termică trebuie să spun că este una nouă în demisol, e achiziţionată de Ministerul Culturii, dar centrala nu e pentru partea aia, ea este pentru toată clădirea.

Centrala nu a funcţionat niciodată. SC Tiparg este proprietarul pe aripa de Nord. Asta e realitatea. Ce au ei e ce era pe vremuri, spaţiul tipografiei. Ştiu că s-a mai negociat odată cu proprietarul pentru a se achiziţiona acest spaţiu, de către primăria Câmpulung, dar ce sumă cerea proprietarul i-a dat înapoi pe cei din administraţia locală. Şi acum e foarte mare suma, 400.000 euro, e enorm”, spune unul dintre cei care ştiu istoria acestei clădiri.

Conform vânzătorului care a fost contactat, cel care a postat anunţul, se vinde subsolul, partea în care, odată a funcţionat o tipografie: „Da, se vinde subsolul clădirii. Acolo unde era tipografia. Nu ştiu ce utilităţi sunt, acela a fost anunţul dat de proprietar. Anunţul a fost dat de cel care a cumpărat tipografia. Partea de jos e proprietate privată. Eu ştiu cum arăta clădirea înainte. Acum nu ştiu mai multe”, a spus domnul care se ocupă de vânzarea spaţiului din incinta Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”.

Primăria a stat la negocieri, dar suma a fost prea mare…

Surse demne de încredere din cadrul Primăriei Câmpulung, ne-au precizat următoarele: „Acel spaţiu este foarte adevărat că acum aparţine unei societăţi. Noi, am încercat în mai multe rânduri să achiziţionăm de la proprietar spaţiul, însă ne-am lovit de nişte preţuri enorme. Consiliul Local nu ar fi fost niciodată de acord să plătim acele sume, cum este şi cea de acum, 400.000 euro, e extrem. Acolo e spaţiul pe care l-a deţinut tipografia înainte de 1989. După revoluţie s-a dat o Hotărâre conform căreia cei care funcţionau într-un spaţiu, puteau să îl achiziţioneze. Aşa s-a întâmplat şi cu tipografia asta. A fost luată de Tiparg. Apoi s-a privatizat şi societatea asta. Noi, am încercat să purtăm discuţii cu proprietarul, dar nu ne-am putut înţelege. A fost discuţie de acest gen pe vremea primarului Bălan, nu ne-am înţeles, apoi pe vremea lui Andrei. Şi acum de când este noul primar au fost discuţii, dar fără un rezultat. Primăria s-a şi judecat cu proprietarul, dar cum el a beneficiat de o Hotărâre de Guvern, a luat spaţiul conform unei legi, aşa că, am pierdut. Nu ştiu ce să poată face un proprietar acolo, e mult de investit, şi cum e şi de patrimoniu… e greu, dar nu imposibil. Să vedem, dacă, să zicem că vinde, cel care va cumpăra va trebui să reabiliteze spaţiile, dar cu respectarea unor condiţii… Şi până la urmă, ce să poţi face acolo, poate doar cultură, altceva nu cred!”.

Cum spaţiul este la vânzare, este de văzut cui şi mai ales în ce condiţii se va face aceată tranzacţie.

About The Author

Related posts