14.1 C
Campulung Muscel
joi, 2 mai, 2024

VIDEO. Colindul viral care îți ridică pielea, mai ceva decât vântul a fost scris de un câmpulungean

Alte Știri

Colindul viral care îți ridică pielea, mai ceva decât vântul a fost scris de un câmpulungean. Este vorba despre Radu Gyr. Acest colind i-a făcut pe români să lăcrimeze. Colindul „Vin colindătorii“ a fost cântat de un grup de câmpulungeni, la ultima ședință ordinară a Consiliului Local.

Radu Gyr (născut pe 2 martie 1905 la Câmpulung Muscel – decedat pe 29 aprilie 1975, la Bucureşti) este pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu, poet român controversat din cauza legăturii sale cu mişcarea legionară. Gyr a stat în puşcărie 20 de ani în perioada a trei dictaturi: regală, antonesciană şi comunistă.

Cea mai dură pedeapsă a primit-o în timpul comunismului, în 1958, când a fost condamnat la moare pentru că ar fi „instigat la luptă împotriva regimului comunist” prin poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”. Întrucât nu avea accesa la instrumente de scris, în detenţie, Radu Gyr a compus zeci de poezii extrem de valoroase, pe care le-a memorat şi le-a transcris după ce a fost eliberat.

Creaţia lui a fost ignorată aproape complet înainte de 1989, iar după Revoluţie, legăturile sale cu mişcarea legionară, i-au determinat pe mulţi critici să-l marginalizeze. „Adevărul” a relatat despre viaţa zbuciumată a poetului şi despre demersurile familiei de a-l reabilita. În Cluj-Napoca există o stradă denumită „Radu Gyr” în cinstea poetului. 

Ultimele Știri

E la ordinea zilei. Oameni cu probleme psihice, lăsați de aparținători să hălăduiască pe unde le place și să facă scandaluri îngrozitoare

E la ordinea zilei. Oameni cu probleme psihice, lăsați de aparținători să hălăduiască pe unde le place și să...

Alte știri din aceeași categorie