11.3 C
Campulung Muscel
vineri, 17 mai, 2024

Cine sunt pensionarii norocoși. Indemnizație de 50% la pensie!

Alte Știri

Cine sunt pensionarii norocoși. Indemnizație de 50% la pensie! Decizia recentă a CCR le oferă jurnaliștilor și militarilor pensionați dreptul de a primi o indemnizație de 50% din pensie, cu condiția apartenenței la uniunile de creatori. Asta aduce o nouă perspectivă în legislația pensionarilor din România. Cu implicații ce se extind asupra diferitelor categorii de beneficiari.

Până de curând, Legea 8/2006 recunoștea acest drept doar pentru pensionarii din sistemul public de pensii. Însă, în 2016, printr-o completare adusă de Legea 83, jurnaliștii și militarii pensionați, care sunt membri ai uniunilor de creatori, au primit dreptul la această indemnizație specială.

Cine sunt pensionarii norocoși. Indemnizație de 50% la pensie!

Cu toate acestea, decizia recentă a CCR, publicată în Monitorul Oficial, a subliniat neconstituționalitatea unei părți din această lege. Astfel, începând cu data de 25 martie 2023, drepturile declarate neconstituționale vor înceta, dacă legiuitorul nu intervine pentru ajustări.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, este esențial de înțeles că această indemnizație reprezintă 50% din valoarea pensiei, cu o limitare la echivalentul a două salarii de bază minime brute pe țară. Așadar, la un salariu minim brut de 1.250 de lei, indemnizația specială poate ajunge la 2.500 de lei brut. Acest beneficiu a fost gândit pentru a recunoaște importanța socială a domeniilor de creație și pentru a oferi condiții de viață mai bune creatorilor de valori spirituale, ce se află adesea în situații financiare dificile.

Ultimele Știri

O unitate militară din Argeș angajează soldați și gradați profesioniști

O unitate militară din Argeș angajează soldați și gradați profesioniști. Începând cu data de 16 mai 2024, Batalionul 33...

Alte știri din aceeași categorie